Venezuela
Is er nog een uitweg zonder bloedvergieten uit de crisis in Venezuela, een land in Zuid-Amerika gelegen op een afstand van nauwelijks meer dan 25 kilometer van de grenzen van het Koninkrijk der Nederlanden?
Een door de VS en sinds gisteren de meeste EU-landen, waaronder Nederland, gewenste regime change lijkt onvermijdelijk nu deze landen oppositieleider Guaidó officieel erkennen als interim-president.
De zittende president Maduro geniet nog maar weinig steun van de tot armoede veroordeelde bevolking van het ooit door de olievoorraden rijke land. Hij weet zich echter wel gesteund door Rusland en China. Logisch en zorgelijk dat deze machtsstrijd met buitenlandse inmenging herinneringen oproept aan de heetste periode uit de Koude Oorlog van voor 1989: de breuklijnen toen en nu lopen bijna gelijk.
De Amerikaanse president Trump sluit een militaire interventie niet uit. Het is te hopen dat het zover niet komt. Dat Maduro vrijwillig afstand zal doen van de macht lijkt onwaarschijnlijk. In het gunstigste scenario kiest het Venezolaanse leger de kant van de oppositieleider. De kans hierop lijkt nog niet groot. De tijd van Maduro is hoe dan ook voorbij. Als president heeft hij gefaald, aan zijn corrupte regime kleeft te veel bloed. De afloop en de internationale gevolgen zijn echter ongewis.
HMC, Commentaar, 5 februari 2019
Startpagina Journalist en Schaker
INTERESSANTE LINKS
SCHAKEN
hsghilversum.nl
KRANTEN
gooieneemlander.nl