Trump, beursgenoteerd
Dagboeknotities Een week beleggen in aandeel Trump: kan Truth Social concurreren met Facebook?
Beleggers kunnen sinds ruim een week investeren in een aandeel Trump via een zogeheten blanco chequebedrijf. Garanties tot de voordeur, maar de miljarden stromen binnen voor de oud-president. We kochten een aandeeltje om de gekte een beetje mee te maken.
Dag 1 maandag 25 oktober Slecht instapmoment Een aandeel Trump kopen, kan dat zomaar aan de keukentafel? Ik geef op de website van mijn bank de zoekopdracht DWAC. Floep, daar staat het al: Digital World Acquisition Corporation. ’Uitgevoerd voor 99,25 dollar’ is het razendsnelle antwoord, als ik mijn eerder ingevoerde limiet van 95 dollar heb verhoogd tot 100. Yes, ik ben eigenaar van een aandeel Trump!
Tijd om uit te zoeken waarin ik nu precies investeer (doorgaans wordt beleggers een omgekeerde volgorde aanbevolen).
DWAC is genoteerd aan de technologiebeurs Nasdaq. Het is een SPAC-aandeel. SPAC staat voor Special Purpose Acquisition Company. Een bedrijf, of beter vehikel, dat op de beurs geld wil ophalen voor een overname of fusie.
SPAC’s worden ook blanco cheque-bedrijven genoemd. Alsof je je geld in een bodemloze put gooit.
DWAC zal binnenkort samengaan met TMTG (Trump Media & Technology Group) met als belangrijkste doel om begin 2022 Trumps platform Truth Social te lanceren, met de miljarden die via de beurs zijn opgehaald.
Het begon op donderdag 20 oktober op ruim 9 dollar en de koers spoot omhoog tot zelfs 175 dollar op vrijdagavond. De miljarden stromen dus binnen voor Trump die zelf vijftig procent van de aandelen schijnt te hebben. Na 22:00 uur kijk ik hoe mijn aandeel Trump het heeft gedaan. Oeps. De slotkoers is 83,86 dollar, meer dan 15 dollar verlies.
Dag 2 dinsdag 26 oktober Tweet van Iceberg Research Ik ga op zoek naar een verklaring voor de flinke koersval van maandagavond. De website Yahoo Finance biedt uitkomst: een investeerder meldt via Twitter ’short’ te zijn gegaan op het aandeel. Dat betekent speculeren op – en vaak ook het uitlokken van – een koersdaling.
Kennelijk maakt dat indruk: veel beleggers verkopen snel hun stukken, waardoor de koers fors daalt. ’s Middags herstelt mijn Trumpje zich enigszins van de klap, maar al snel krijgen verkopers de overhand en staat er weer een dikke min op de borden.
De tweet is afkomstig van Iceberg Research. De website van deze schimmige organisatie verraadt alleen de missie van het bedrijf: ’Het onthullen van financiële manipulatie en fraude’.
En niet zonder succes kennelijk. In 2016 brengt Iceberg de Noble Group, een van de grootste grondstoffenhandelaren van de wereld in de problemen met onthullingen over frauduleuze handelingen.
Pech voor Trump, dat een bedrijf met deze reputatie hem op de korrel neemt. Iceberg waarschuwt beleggers dat zij niets van hun investering kunnen terugzien. Het aandeel keldert, maar staat nog steeds op een forse winst ten opzichte van de beginkoers van ruim 9 dollar.
Dag 3 woensdag 27 oktober Een notificatie van de bank ’s Ochtends vind ik in mijn mailbox een bericht van de bank: ’Notificatie betreffende posities met een daling van 10 procent (of meer)’.
Het is meer. Mijn aandeel is gedaald van 99,25 dollar naar 59,07 dollar, een verlies van 40,48 procent in minder dan twee dagen.
SPAC’s zijn populair bij gebruikers van het Reddit-platform. Ze spreken ook van meme-aandelen, aandelen met een koers die uit de pas loopt met de prestaties van het bedrijf. Ze opereren vaak gecoördineerd, waardoor ze invloed kunnen hebben op de koersontwikkeling, zeker bij kleinere, kwetsbare fondsen.
Grofweg lijken er twee soorten beleggers in het aandeel Trump te zijn: diens trouwe aanhangers die aandelen kopen om hun held te steunen en hopen op zijn terugkeer naar het Witte Huis.
Zij verkopen niet, zelfs niet als de koers piekt. Dat proberen de daghandelaren juist wel. Ze hebben een fijne neus voor een hype en maken een kort ritje om te profiteren: erin en eruit.
Een 49-jarige software-consultant vertelt dat hij niet gelooft in Trump, hoewel hij een Republikein is, en al helemaal niet gelooft in het mediabedrijf dat de oud-president wil oprichten. Hij gelooft wel in de hype: ,,Stap in, verdubbel je geld en stap uit.”
Dag 4. Donderdag 27 oktober Trumps verdienmodel Ik vraag me af wat het verdienmodel achter het mediabedrijf van Trump is. Zijn er voldoende gebruikers die van de betaaldiensten van Truth Social gebruik gaan maken?
Zijn bekendheid en populariteit strekken natuurlijk tot voordeel. Bij de presidentsverkiezingen vorig jaar hebben 74 miljoen Amerikanen op hem gestemd. Vergeet ook zijn legioen aan volgers op sociale media niet, hoewel hij daarop nu gedwongen inactief is door de boycot van Facebook, Twitter en Instagram.
Voordat hij in de ban ging had Trump 89 miljoen volgers op Twitter, 33 miljoen op Facebook en 24,5 miljoen op Instagram, althans volgens Trump Media bekendgemaakte cijfers.
Toen Mark Zuckerberg aan het ontwikkelen van Facebook begon, had nog nooit iemand van hem gehoord, hij moest het van de grond af opbouwen. Trump begint met 74 miljoen mensen die op hem gestemd hebben en miljoenen aan volgers op sociale media. Een groot deel zal zich tot Truth Social aangetrokken voelen. Op de beurs lijkt het Trumpaandeel de laatste dagen tot rust te komen: 72,76 dollar.
Dag 5 vrijdag 28 oktober Ik neem m’n verlies voor lief Vandaag ga ik mijn aandeel volgens plan weer verkopen. Ik trek eerst mijn conclusies en die stemmen niet tot vrolijkheid. De vraag of Trumps doel: het platform Social Truth levensvatbaar is, kan ik alleen maar met ja beantwoorden.
Na ruim een week handel vertegenwoordigt het blanco check-bedrijf een beurswaarde van 2,5 miljard dollar. Er is dus een waanzinnig bedrag geïnvesteerd in een bedrijf dat nog geen businessplan heeft, nog geen kasstroom, geen directie of bestuur, niets.
Trump wil met het later op te richten platform Truth Social de concurrentie aangaan met de sociale media die hem hebben geblokkeerd en in zijn ogen vijanden zijn van het recht op vrije meningsuiting.
Truth Social versus Facebook, daar kun je om lachen. Facebook (inmiddels omgedoopt tot Meta), heeft een beurswaarde van 872 miljard dollar.
Bovendien moet Trump het bedrijf nog helemaal optuigen en als hij dat op dezelfde manier doet als eerder met zijn kabinet, dan zal menig aangetrokken medewerker ook weer snel de laan uitvliegen.
Misschien oogt zijn rol als underdog sympathiek, als vechter voor de vrijheid van meningsuiting. Uiteraard een valse voorstelling van zaken: Trump werd door de social media geblokkeerd omdat hij zijn aanhangers opruide, met de bestorming van het Capitool tot gevolg, waarvan de schokkende beelden nog steeds op ons netvlies staan.
Toch bieden de potentiële schaalgrootte en een beginkapitaal, waar elke start-up alleen maar van kan dromen, kansen op het ontwikkelen van een platform dat er toe doet. En dat hem van dienst kan zijn als hij besluit het Witte Huis te gaan heroveren in 2024.
Best wel eng als je bedenkt dat ook obscure bewapende groeperingen hiervan onderdeel kunnen gaan uitmaken. Ik ben weg, ik verkoop mijn aandeel Trump voor 70,10 dollar. Het weekverlies van ongeveer 25 euro neem ik voor lief.
Mediahuis, Regionale Dagbladen, 30 oktober 2021
INTERESSANTE LINKS
SCHAKEN
hsghilversum.nl
KRANTEN
gooieneemlander.nl