Barcelona
Het grondgebied van IS is de laatste tijd in een hoog tempo afgebrokkeld. IS is inmiddels verdreven uit het Iraakse bolwerk Mosul. Ook de slag om IS-hoofdstad Raqqa is begonnen en ook die strijd zal IS verliezen.
De ondergang van het ruim drie jaar geleden uitgeroepen kalifaat, waarmee IS een sterke aantrekkingskracht uitoefende op westerse jihadisten, ook uit Nederland, betekent helaas niet tevens het einde van terroristische aanslagen. Materieel is IS uit te schakelen maar de giftige geest is moeilijker te bestrijden, zolang de voedingsbodem voor terrorisme blijft bestaan. Terugkerende Syriëgangers kunnen een bedreiging vormen. Daarnaast heeft IS zijn waanzinnige denkbeelden digitaal handig weten te verspreiden, waarvoor ook jongeren bijzonder vatbaar blijken.
Barcelona is sinds Nice 14 juli 2016 de zevende aanslag met een voertuig in West-Europa. De Nederlandse gewonden onder de slachtoffers versterken het gevoel dat de terreur weer dichterbij is gekomen. Dus dringt de vraag zich op: wat hiertegen te doen? Het gebiedsverbod in Den Haag van een imam die bijdraagt aan radicalisering is een logische maar ontoereikende stap. Van andere maatregelen om het publiek tegen deze aanslagen te beschermen is het effect ongewis, behalve de aantasting van individuele vrijheden en onze rechtsstaat.
HMC, Zwart-wit, 19 augustus 2017
INTERESSANTE LINKS
SCHAKEN
hsghilversum.nl
KRANTEN
gooieneemlander.nl