Naast optimisme waarschuwing nieuwe zeepbel
De AEX zet vanochtend waarschijnlijk zijn opmars voort, op weg naar een nieuwe hoogste slotstand sinds …..
Ook niet-beleggend Nederland snakt naar herstel, na jaren van crisis. Herstel waarop de beurzen al zijn vooruitgelopen. De hoofdindex van de Amsterdamse aandelenmarkt sloot dinsdag op 401,79 punten, een jaarwinst van zeventien procent. Als rekening wordt gehouden met herbelegd dividend is de jaarwinst nog hoger.
2013 was wereldwijd een bijzonder goed jaar voor aandelenbeleggers, blijkt uit het Jaaroverzicht Beurs vandaag in deze krant. Opvallend hierbij is dat de beurzen in de zwakke eurolanden (Griekenland, Portugal, Spanje, Ierland en Italië) uitstekend presteerden. De opkomende landen daarentegen bleven achter. In de Verenigde Staten en Japan waren de koerswinsten dankzij het stimuleringsbeleid (de geldpers) zelfs ongekend.
Luidt het mooie beursjaar 2013 inderdaad het einde van de magere jaren in?
Niet iedereen is hiervan overtuigd. Economen waarschuwen voor een nieuwe zeepbel. De Amerikaanse geldpers heeft op volle toeren gedraaid, de reële economie is in verhouding tot de omvang van de steun slechts mondjesmaat gegroeid. De werkloosheid loopt wel terug, maar is nog altijd te hoog. Doel van de ‘helikopters met geld’ is deflatie te bestrijden, volgens critici kan dit op termijn leiden tot hyperinflatie met een verwoestende uitwerking op de economie.
Pigs – Brics: 4-1
Een rondje langs de velden, de koersenborden van de bijna honderd landen die een aandelenmarkt hebben, levert het volgende beeld op: 2013 was niet alleen een goed jaar voor de AEX, maar bijna over de gehele linie was het een feestjaar voor aandelenbeleggers, een mondiale gemiddelde plus van 18 procent.
Wat springt nog meer in het oog: de zwakke eurolanden (Pigs) deden het stukken beter dan de opkomende markten (Brics).
Portugal: + 20 procent.
Italië: + 22 procent.
Griekenland: + 30 procent.
Spanje: + 28 procent.
De zwakke eurolanden worden ook wel aangeduid als Piigs, met twee i’s. In dat geval hoort ook Ierland erbij.
Ierland: + 36 procent.
Zegt dit iets over het einde van de eurocrisis? Het zegt vooral iets over rendementen die beleggers behaald hebben die op lage niveau’s in deze markten zijn gestapt.
Met de groeibriljanten, de opkomende markten ging het in 2013 minder goed tot beroerd.
Brazilië: – 16 procent.
Rusland: + 6 procent.
India: + 8 procent.
China: – 5 procent.
South Africa: + 22 procent.
Vaak wordt Turkije ook tot de Brics gerekend, maar de t past niet goed in het verzamelwoord.
Turkije: – 14 procent.
Zegt dit iets over het einde van de opmars van de opkomende landen? Het zegt vooral iets over uitstroom van kapitaal als gevolg van de geldperspolitiek in de VS en Japan, eventueel in combinatie met lokale omstandigheden (bijvoorbeeld het enorme corruptieschandaal in Turkije).
De beurs van Zuid-Afrika is dus in 2013 de kampioen van de ‘emerging markets’ (Brics) geworden.
Beursgezien presteerde het vaak verloren gewaande continent Afrika opvallend goed in 2013: Egypte: + 27 procent, Botswana + 26 procent, Ghana: + 80 procent. De jaarcijfers van de beurzen van de belangrijkste gevestigde Westerse economieën: Japan: + 52 procent; Verenigde Staten (Dow Jones): + 30 procent, Duitsland: + 25 procent; Verenigd Koninkrijk: + 19 procent; Zwitserland + 25 procent; Noorwegen: + 23 procent; Nederland: + 21 procent.
Bron: (herbelegd dividend): Bloomberg
HMC, 2 januari 2014
INTERESSANTE LINKS
SCHAKEN
hsghilversum.nl
KRANTEN
gooieneemlander.nl