Heel Holland transparant
Big Data is big business. Voorbeelden: adres Beken- de Nederlander is in de handel 0,70 euro waard. Adres multimiljonair: 1,25 euro. Databestand van 20.000 gegevens van lezers van het Reformatorisch Dagblad: 7000 euro. 1500 adressen rijke Nederlanders: 720 euro.
Bron: De Correspondent
Hoe erg is het dat commerciële bedrijven een profiel van je maken en deze gaan verhandelen, zonder dat zeker is dat de verzamelde gegevens volledig juist zijn? Zonder dat je weet waar precies het profiel op tafel komt en in hoeverre de informatie een rol speelt bij besluitvorming? Bijvoorbeeld bij een sollicitatie of een aanvraag voor een inboedelverzekering.
Bedrijven weten veel meer van je dan je denkt. En ze verdienen er veel geld mee. Het is grotendeels nog legaal ook. Maar wie de datahandelaren controleert, is niet duidelijk. Als burger heb je zelf in elk geval geen recht op inzage in je profiel. Commerciële datahandel bestaat ongeveer twintig jaar in Nederland. In ons land zijn naar schatting 200 datahandelaren actief. Dankzij technologische ontwikkelingen kunnen ze steeds sneller gegevens verzamelen om daarvan profielen af te leiden. Hoewel privacy een gevoelig onderwerp is, blijft deze wereld onderbelicht. Ga maar eens googelen op ‘datahandelaar’. Het aantal hits is verrassend laag. Veelzeggend is dat Google meteen een tegenvraag stelt: bedoelde u autohandelaar?
Enkele voorbeelden van bedrijven die in Nederland actief zijn: Experian, onderdeel vaneen Amerikaans bedrijf, 4Orange, Cendris, Maxidelta, N.A.W.plus, WIJ Special Media, onderdeel van Prénatal, Elite-Miljonairs, VIP-Leads, Sandd, Graydon, Dun & Bradstreet, EDR, Company.info.
Hoopvol is dat het College bescherming persoonsgegevens dit soort praktijken vanaf januari 2016 onder de loep neemt en bij gesignaleerd misbruik stevige boetes kan uitdelen. Dat is wenselijk, want de informatiemarkt zal blijven groeien.
De organisatie Bits of Freedom die digitale burgerrechten verdedigt, heeft in samenwerking met De Correspondent onderzoek gedaan naar profilering. En is zich naar eigen zeggen rot geschrokken van de uitkomsten. Het bleek relatief eenvoudig risicoprofielen van burgers op te stellen, precies zoals de informatiehandelbureaus doen. In het kader van dit project zijn dergelijke profielen gemaakt en vervolgens gepubliceerd op heelhollandtransparant.nl. Het gaat om risicoprofielen – waarbij ‘risico’ wordt uitgedrukt in een cijfer – van 35 bekende en 36 willekeurig gekozen onbekende Nederlanders. In eerste instantie op basis van openbare bronnen – aantal inbraken in de woonwijk, energielabel, medicijngebruik in postcodegebied. Het is nog nooit zo gemakkelijk geweest, zeggen de onderzoekers verbaasd. En door internet of things – apparaten die in de toekomst worden aangesloten op internet – zullen nog veel meer persoonlijke gegevens beschikbaar komen. Waakzaamheid is geboden.
HMC, Opinie, 20 oktober 2015
INTERESSANTE LINKS
SCHAKEN
hsghilversum.nl
KRANTEN
gooieneemlander.nl