Bouterse
Met de veroordeling van Desi Bouterse bewijst Suriname een rechtsstaat te zijn. Niet de ‘kleine jongens’ zijn veroordeeld, maar de grote baas zelf, in tegenstelling tot zijn rechterhand Etienne Boerenveen die bij gebrek aan bewijs is vrijgesproken.
Velen zullen het eerder andersom hebben verwacht. Ook tegen Boerenveen, na Bouterse de belangrijkste verdachte, had het Surinaamse Openbaar Ministerie twintig jaar geëist.
Begrijpelijk dat advocaat Gerard Spong zeer blij is met de veroordeling van de Surinaamse president tot twintig jaar cel voor zijn aandeel in de Decembermoorden van 1982. Spong was bevriend met een aantal van de vijftien slachtoffers. Terecht prijst hij de moed van de Surinaamse krijgsraad, die in het geval van Bouterse opzet en voorbedachte rade bewezen acht.
Bouterse, momenteel op staatsbezoek in China, kondigde meteen aan in hoger beroep te gaan, dus het is nog niet zeker of hij daadwerkelijk achter de tralies zal belanden. Bouterse heeft eerder de ‘politieke verantwoordelijkheid’ voor de moorden overigens wel erkend, maar hield vol nooit zelf te hebben geschoten. Ook is het niet zeker of Bouterse zal terugkeren naar Suriname. Naar Nederland zal hij zeker niet uitwijken, in 2000 is hij hier immers in hoger beroep bij verstek veroordeeld tot elf jaar cel voor cokehandel.
De slepende rechtszaak tegen de moord op vijftien politieke tegenstanders van Bouterse hangt al decennia als een grauwsluier over Suriname. Het is te hopen dat het verrassende vonnis, inhoudelijk en qua tijdstip, hier een einde aan zal maken.
Mediahuis Regionaal, Commentaar, 30 november 2019
INTERESSANTE LINKS
SCHAKEN
hsghilversum.nl
KRANTEN
gooieneemlander.nl