donderdag 21 juli 2022
Genoeg is genoeg, Carlsen verdedigt wereldtitel niet
Rusland-China op het schaakbord
Uitgerekend op de jaarlijkse Internationale dag van het Schaakspel doet de Noor Magnus Carlsen vrijwillig afstand van zijn wereldtitel schaken. Het volgende wereldkampioenschap gaat tussen Rusland en China, twee grootmachten, de een agressor, de ander die de agressor in zekere zin steunt. Slimme zet van grootmeester Carlsen?
Carlsen mist de inspiratie om zijn titel nogmaals te verdedigen. Kan het niet opnieuw opbrengen om zich hierop maandenlang voor te bereiden. Dan kun je misschien maar beter stoppen. Zijn beweegredenen zijn niet politiek, maar de consequenties natuurlijk wel: een tweekamp waar de wereld niet op zit te wachten. Onderschat de uitstraling van de mondiale schaakheerschappij niet. Denk maar eens aan nu precies vijftig jaar geleden. In de zomer van 1972 werd de Koude Oorlog in Reykjavik ook op het schaakbord uitgevochten, door Bobby Fischer en Boris Spasski.
De wereldtitel diende ter meerdere eer en glorie van het politieke systeem, kapitalisme versus communisme. Toenmalig Amerikaans president Nixon belde persoonlijk met Fischer om hem aan te moedigen. In de Russische delegatie wemelde het van KGB-agenten. Zo scherp zal het vijftig jaar later niet zijn, maar voor elke grootmacht is een mondiale schaaktitel nog steeds een pronkjuweel.
Carlsen gaf in december vorig jaar het eerste signaal van zijn aanstaande troonsafstand. De (schaak)wereld zag er toen nog anders uit. Rusland was Oekraïne nog niet binnengevallen. De oorlog trekt een diep spoor in de internationale schaakwereld die de afgelopen decennia veel Russische bestuurlijke invloed kende.
De huidige president van de wereldschaakbond Fide, Arkadi Dvorkovitsj, heeft een achtergrond van prominent Kremlin-politicus. WK-toernooien trokken vrijwel uitsluitend Russische sponsoren. Na de inval sneed de Fide meteen de banden met de Russische geldschieters door. Een stevig besluit dat je niet verwacht van een tassendrager van Poetin, waarvoor Dvorkovitsj ten onrechte vaak is uitgemaakt.
De Fide moest dus op zoek naar nieuwe sponsoren, voor het kandidatentoernooi dat vorige maand in Madrid is gehouden. Redders in nood waren de Canadese vader en zoon Scheinberg, die een fortuin hadden vergaard met het online gokplatform PokerStars.
De Rus Ian Nepomniachtchi (’Nepo’) en de Chinees Liren Ding werden 1 en 2 in Madrid en gaan begin 2023 om de wereldtitel spelen. Nepo zal wegens de sancties formeel niet onder de Russische vlag spelen Volgende maand zijn er presidentsverkiezingen bij de Fide. Dvorkovitsj stelt zich herkiesbaar, met oud-wereldkampioen Anand aan zijn zijde. Maar ook hier speelt de oorlog een rol. Een van de tegenkandidaten is een Oekraïense grootmeester die mogelijk op veel emotionele steun kan rekenen. Carlsen lijkt zijn hart te hebben gevolgd maar de gevolgen van zijn stap zijn nog niet te overzien.
Mediahuis, Regionale Dagbladen, 21 juli 2022
Carlsen verovert vijfde wereldtitel
Magnus Carlsen komt volgende maand als vijfvoudig wereldkampioen schaken naar Wijk aan Zee, voor het jaarlijkse toernooi van Tata Chess. Vrijdagmiddag prolongeerde de 31-jarige Noor zijn titel.
In Dubai won Carlsen de tweekamp overtuigend met 7,5-3,5 van zijn uitdager en leeftijdgenoot, de Rus Jan Nepomnjastsji – meestal kortweg Nepo genoemd. Na elf partijen was de match die over maximaal veertien duels zou gaan, al voorbij. Een marge van vier punten is uitzonderlijk in een WK-strijd. Carlsen won vier keer, zeven partijen eindigden in remise.
Toch leek Nepo in het begin een gevaarlijke tegenstander voor de Noor, die in eerdere WK’s Viswanathan Anand (twee keer), Sergej Karakin en Fabiano Caruano versloeg. In de eerste vijf partijen had de uitdager het initiatief, en was hij op z’n minst gelijkwaardig aan Carlsen.
De zesde partij werd een episch gevecht met wisselende kansen. Uiteindelijk wist Carlsen de ‘zeeslang’ van 136 zetten, een record in de WK-geschiedenis, te winnen. Daarna was Nepomnjastsji gebroken.
Carlsen bleef solide spelen en profiteerde drie keer van ernstige blunders van zijn uitdager. De Noor hoefde de cadeautjes alleen maar op te rapen. Aan alles was na de cruciale zesde partij te zien dat Nepo in mentaal opzicht tekort schoot. Hij speelde snel en bleef niet lang achter het bord zitten als hij zelf niet aan zet was.
De tweekamp kende in de negende partij een bizar moment toen Carlsen tegen de grondregel ‘aanraken is zetten’ leek te zondigen. De wereldkampioen raakte een paard aan. Hij was in het nadeel gekomen als hij met dit stuk had moeten zetten. Nepo had dit kunnen claimen, maar ook op dat moment zat hij niet achter het bord.
Volgens Carlsen wilde hij het paard alleen maar rechtzetten, wat reglementair is toegestaan.
Mediahuis, Regionale Dagbladen, 11-12-2021
Lees ook:
http://www.hsghilversum.nl/aanraken-is-zetten-toch/
Carlsen superieur in de tiebreak
De Noor stuurde in de laatste fase van de reguliere match bewust aan op de tiebreak met een hoger speeltempo, wetend dat dit het terrein is waar hij onverslaanbaar is. Dat leverde hem kritiek op, het werd ook gezien als zwakte, maar gisteren bleek overduidelijk het tegendeel.
Penalty’s op WK schaken, hoe gaat dat?
1 Beslist het Armageddon-vluggertje vanavond de tweekamp om het wereldkampioenschap schaken in Londen?
Dat is de ultieme manier om aan het eind van een lange barrage van een soort penalty’s op het schaakbord een beslissing te forceren, nu de reguliere tweekamp tussen de Noor Magnus Carlsen en de Amerikaan Fabiano Caruana na twaalf remises in 6-6 is geëindigd.
2 Armageddon, hoe gaat dat in zijn werk?
een primeur in de historie van het wereldkampioenschap schaken zijn.>
3 Waarom is Carlsen favoriet?
Het verschil met Carlsen is hier zelfs 172 punten (rapid 91, klassiek 3).
4 Betekent dit dat Caruana kansloos is in het pure snelschaakgedeelte?
5 Wat maakt iemand tot een goede snelschaker?
Mediahuis, 28 en 29 november 2018
INTERESSANTE LINKS
SCHAKEN
hsghilversum.nl
KRANTEN
gooieneemlander.nl