Computer met intuïtie, is dat eng?
Tot voor kort werd het voor onmogelijk gehouden dat een computerprogramma van de wereldkampioen go zou kunnen winnen. Maar nu is het zover. Go is complexer dan schaken en bovendien een intuïtief spel. Intuïtie, dat is toch iets van de mens en niet van een machine?
In Seoul heeft het ‘menselijke’ programma AlphaGo de wereldkampioen van vlees en bloed, de Zuid-Koreaan Lee Sedol, verpletterd. Denk vooral niet: ach, het is maar een bordspelletje dat de computer nu eindelijk onder de knie heeft, nadat bijna twintig jaar geleden het programma Deep Blue wereldkampioen schaken Gary Kasparov al versloeg.
Helemaal nieuw zijn de intuïtieve programma’s niet. Dit soort systemen bestaan al langer, maar die zijn dan gekoppeld aan een heel simpele opdracht voor de computer. De taak van een programma om een winnende stand op het bord te krijgen in een go-partij is duizenden malen complexer en dat is nu gelukt.
De wereld van de kunstmatige intelligentie noemt de prestatie van AlphaGo een doorbraak. Volgens het wetenschappelijk tijdschrift Nature is ‘digitale intuïtie’ hiermee een feit.
Waarmee ook de vraag zich opdringt of we wel blij moeten zijn met krachtige computers, neurale netwerken die het brein imiteren en zelflerende systemen. De worsten die ons worden voorgehouden zijn: medische diagnostiek door computerprogramma’s inclusief behandelplan. De computer bekijkt de röntgenfoto wel even, niet meer de radioloog. De zelfrijdende auto staat al te pruttelen. En wie durft computerrechtspraak in de nabije toekomst nog uit te sluiten?
Commerciële bedrijven als Google, sinds 2014 eigenaar van het Londense bedrijf DeepMind dat AlphaGo heeft ontwikkeld, hebben belang bij verdere technologische ontwikkelingen. Ze willen ons laten geloven dat het vooral een zegen voor de mensheid is.
Aan de andere kant waarschuwen vooraanstaande wetenschappers voor ‘een door onszelf gecreëerd monster dat de mensheid zal vernietigen’, ‘we roepen demonen op die we niet meer kunnen bezweren’. Dit zijn uitspraken van raketbouwer Elon Musk en sterrenkundige Stephen Hawking in 2014.
Als de computer in een go-spelletje zetten kan doen die het begrip van de mens te boven gaan, wat te denken als deze techniek ook de wapenindustrie bereikt – en dat zal zeker gebeuren. Intelligente wapens waaraan het vernietigen van de vijand kan worden uitbesteed.
Technologische vernieuwing is natuurlijk niet tegen te houden. Je mag wel hopen dat aandacht voor de ethische aspecten hiervan gelijke tred houdt met de ontwikkelingen die nu in een stroomversnelling raken. Dat is onvoldoende gebeurd met de vlucht die drones als militair wapen hebben genomen. Waarbij bijvoorbeeld vanuit een Amerikaanse computerkamer een auto op vele duizenden kilometers afstand wordt vernietigd, niet zelden met (ook) onschuldige slachtoffers.
HMC, opinie, 15 maart 2016
INTERESSANTE LINKS
SCHAKEN
hsghilversum.nl
KRANTEN
gooieneemlander.nl