Damhert
Een hert op internet kopen en het pakket wild vlees door PostNL bij je thuis laten bezorgen, het kan tegenwoordig. Ik besloot het erop te wagen via één van de ‘koop een hert’-websites die Nederland rijk is.
Op het afgesproken tijdstip stond de pakketbesteller bij me voor de deur, met een doos vol stoofvlees, biefstukjes en een rollade. Afzonderlijk vacuüm verpakt en vers gehouden dankzij koelelementen.
Wie op deze wijze wild wil kopen heeft in principe de keus uit edelhert uit de Oostvaardersplassen en damhert uit de Amsterdamse Waterleidingduinen. In beide gevallen geldt de afschot als omstreden, maar na veel procedures is het besluit door de rechters goedgekeurd.
Ik koos voor het Noord-Hollandse damhert, waarvan er (te) veel rondlopen in het duinengebied. Hun dominantie leidt tot verschraling van de natuur: ze vreten vrijwel alle plantjes op, waardoor er minder insecten zijn en minder broedvogels.
Eerst tijdens een wandeling zelf nog even vastgesteld dat er inderdaad zoveel rondlopen. We gingen ze hardop tellen en binnen anderhalf uur zaten we al op 150, op de fraaie route tussen Heemstede en Langevelderslag. De situatie vraagt om verantwoord natuurbeheer en waarom zou je dit door de ambachtelijke slager verwerkte vlees – puur natuur – niet mogen eten?
Dat geldt zelfs voor een flexitariër die hoofdzakelijk alleen nog met de vork in vleesvervangers prikt. Ik reken damherten ook tot de vleesvervangers, burlende groente. Net als vissen zwemmende groente zijn, zoals minister Wiebes ons heeft geleerd. Nee, op dit punt heb ik geen Bambi-sentimenten of ‘vleeswroeging’.
De Gooi- en Eemlander, In 60 seconden, 28 december 2019
INTERESSANTE LINKS
SCHAKEN
hsghilversum.nl
KRANTEN
gooieneemlander.nl