De portemonnee is thuis!
Schaken is goed voor kinderen, stimuleert o.a. de concentratie en het analytisch vermogen, blijkt uit wetenschappelijke studies. Maar als een kind zijn portemonnee verliest, is de kans dat hij hem weer terugkrijgt groter als zijn vader schaakt? Het is nog onvoldoende onderzocht, maar een recent waar gebeurd verhaal wijst wel in die richting.
Mijn jas had ik donderdagavond al aan toen de telefoon ging. Ik stond op het punt om naar de wekelijkse clubavond van HSG te gaan.
Ik nam op en zei mijn naam. ,,Bent u niet Daan Zult?”, vroeg de andere kant met lichte teleurstelling.
´Nee, ben ik niet´.
Er volgde een verhaal over een gevonden portemonnee in IJburg, die volgens de beller toebehoorde aan Daan, kennelijk een journalist en schaker. Of, waarschijnlijker, het was de portemonnee van diens zoon, Olav, zo had hij op internet uitgevogeld.
Ik zei dat ik de naam van de schaker zeker kende, maar helaas niet over contactgegevens beschikte.
De beller zei nog een e-mailadres op internet te hebben gevonden en hoopte dat het inmiddels verstuurde mailtje iets zou opleveren, voordat zou worden besloten tot het blokkeren van pasjes en zo. Dat bespaart wellicht een hoop gedoe, zo dacht hij meelevend.
Ik meende dat het wel goed zou komen met de portemonnee en ging onbekommerd naar mijn club.
Na de clubavond checkte ik mijn mail nog even. Een bericht dat was verzonden via het contactformulier van mijn website www.journalistenschaker.nl, opgezet als openbaar persoonlijk archief van mijn werk en hobby, trok uiteraard meteen mijn aandacht.
Daar zag ik een ‘Beste Daan’ met een aan mij gerichte oproep om telefonisch contact op te nemen met Maureen, die de portemonnee van Olav had gevonden en haar best deed om deze weer te kunnen overhandigen aan de ongelukkige verliezer.
Ze dacht op internet een spoor te hebben gevonden naar de eigenaar. Maar ze hield mij ten onrechte voor de vader van de verloren portemonnee.
Die conclusie is. zo ontdekte ik als je op Daan Zult gaat googelen, zeker niet onlogisch.
Google verwijst naar onze partij uit de KNSB-competitie van enkele jaren geleden die ik op mijn site heb geplaatst. De link ernaartoe staat vrij hoog in het rijtje resultaten dat Google ophoest na een zoekopdracht met Daan Zult – en Google’s weergave is een tikje misleidend.
Volgens mijn site stats is de partij bovengemiddeld vaak aangeklikt, vandaar waarschijnlijk de hoge plek in de zoekresultaten.
Zo drong het tot me door hoe de vinders van de portemonnee via telefoon en mail bij mij terecht kwamen. Ik besefte ook dat hun bewonderingswaardige inspanningen zouden stranden als ik geen actie zou ondernemen.
Ik stuurde in de nacht nog een mail naar secretaris Ger van de club van Daan in Hoorn (Caïssa-Eenhoorn), met het verzoek mijn bericht en het mailtje van Maureen naar Daan door te sturen.
De secretaris heeft hem de volgende ochtend meteen telefonisch ingelicht. Daan bedankte mij korte tijd later via de mail en had inmiddels contact gezocht met Maureen. Hij was heel blij want zoonlief lag donderdagavond verdrietig in bed, schreef hij.
Vrijdagavond stuurde hij nogmaals een kort bedankje ”De portemonnee is thuis!”
Zoon Olav zal vrijdagavond vast weer heel goed hebben geslapen.
Een welkome opsteker in een tijd waarin vooral narigheid ons omringt. Chess is Life, zei Bobby Fischer ooit. Andersom misschien ook. In voorkomende situaties in het gewone leven de moeite nemen om de juiste zetten te doen kan bijdragen aan het beperken van (klein menselijk) leed. En valt alles ondanks een dwaalspoor toch keurig op zijn plek.
Klik hier voor de partij die indirect tot de oplossing van de kwestie van de verloren portemonnee heeft geleid.
JES, 21 oktober 2023
INTERESSANTE LINKS
SCHAKEN
hsghilversum.nl
KRANTEN
gooieneemlander.nl