En we noemen hem de Rijswijker
De multiculturele samenleving is dood. Het negatieve sentiment overheerst door de aanhoudende stroom vluchtelingen. Maar is het waar? Feit is dat de multiculturele samenleving bestaat. En hoe kan iets dat bestaat nou dood zijn?
Multiculti op microniveau, huwelijken uit verschillende culturen, is in de schaakwereld een interessant gegeven. In de toptien van de wereldranglijst komen we drie zonen uit gemengde huwelijken tegen. Vreemdelingenliefde – minder vaak gebruikt dan het tegenovergestelde, vreemdelingenhaat – genereert dus grote denkers. Wetenschappelijk ongefundeerd, maar wel een opvallend statistisch cijfer.
Hikaru Nakamura (nr. 6) is de zoon van een Japanse vader en een Amerikaanse moeder. Nr. 5 Fabiano Caruana (Italiaanse vader, Amerikaanse moeder) maakte al heel wat omzwervingen binnen Amerika (Miami, New York) en Europa (Spanje, Hongarije, Zwitserland).
Dat laatste geldt ook voor Anish Giri (nr. 3, Nepalese vader, Russische moeder). Zijn schaakfundament werd gelegd in Sint Petersburg, zijn geboortestad. Via Japan kwam het gezin naar Nederland. De krant noemt hem vaak ‘de Rijswijker’, naar de plaats waar de Giri’s zich vestigden. Grappig soort anticlimax in het geval van een jonge kosmopoliet (21) die inmiddels getrouwd is met een Georgische.
HMC, sport, 19 januari 2016
INTERESSANTE LINKS
SCHAKEN
hsghilversum.nl
KRANTEN
gooieneemlander.nl