Dijsselbloem kijkt verder dan krimpcijfer
Wat bewoog minister Dijsselbloem om ons het ga-maar-rustig-slapen-verhaal te vertellen dat de crisis voorbij is? De minister van financiën wist dat het donderdag gepubliceerde CPB-groeicijfer niet al te positief zou zijn. Je staat toch wel in je hemd als amper een week na zo’n verlossende mededeling een krimpcijfer van 1,4 procent volgt, het slechtste cijfer in jaren?
Dijsselbloem moet het hebben geweten. Het mooie groeicijfer van het laatste kwartaal van 2013 was immers geflatteerd door de run op het premieloket voor milieuvriendelijke auto’s dat op 1 januari 2014 zou sluiten. Aankopen werden naar voren gehaald, dat bleek ook uit recente cijfers van de automobielbranche: de sector beleefde het slechtste kwartaal ooit.
Een duidelijke vooraankondiging van een niet al te gunstig CPB-cijfer. En lagere aardgasbaten door de zachte winter, hierdoor kan de minister zich toch ook niet hebben laten verrassen?
Is Dijsselbloem het zicht op de werkelijkheid kwijt geraakt? Waarschijnlijk valt dat wel mee. Het CPB-cijfer betreft het eerste kwartaal, dus de maanden januari, februari en maart. De minister krijgt natuurlijk ook actuele rapportages over de economie onder ogen. Wellicht heeft hij daarop zijn geruststellende woorden gebaseerd.
Het zou betekenen dat het onderliggend inderdaad beter gaat met de economie, en dat de factoren die nu tot het forse krimpcijfer hebben geleid geen rol meer spelen in het volgende kwartaalcijfer. Bovendien zit het positieve effect van lager gasverbruik door de zachte winter er nog aan te komen. Consumenten hebben dat geld nog te goed bij de (half)jaarafrekening.
Het CPB-cijfer over het tweede kwartaal is de echte test. Waarschijnlijk blijft Nederland een nieuwe recessie bespaard. Maar naar politici die op cijfers vooruitlopen, of cijfers in het voordeel van hun beleid gaan uitleggen, luisteren we liever niet meer.
HMC, Opinie, 17 mei 2014
INTERESSANTE LINKS
SCHAKEN
hsghilversum.nl
KRANTEN
gooieneemlander.nl