Dirk Scheringa via lege huls naar beurs
Dirk Scheringa gaat met zijn bedrijf CS Factoring, dat in schulden handelt, naar de beurs. Wie wil, kan straks aandelen kopen van de man die zijn bank DSB in 2009 failliet zag gaan, na veel ellende van de uitgeknepen klanten.
,,Daarnaast is een beursnotering goed voor uw naamsbekendheid, de uitstraling en de geloofwaardigheid van uw bedrijf.”
Met deze zin, geplukt van de website van Lavide Holding gevestigd in Alkmaar, lijkt in eerste instantie niet veel mis. Maar je gaat hem toch iets anders lezen als de onderneming van de beoogde beursgang het bedrijf is van Dirk Scheringa. Die heeft over naamsbekendheid immers weinig te klagen, over geloofwaardigheid des te meer.
Lavide biedt Scheringa het vehikel om relatief snel en simpel naar de beurs te gaan, via een omgekeerde overname. Daar is wettelijk niks mis mee. Toch raadt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) beleggers aan om straks niet te investeren in het bedrijf van Scheringa. Dat deed de VEB in 2014 ook al, toen de constructie voor het eerst opdook, maar werd afgeblazen. Bij een omgekeerde overname hoeft het bedrijf geen prospectus op te stellen.
Scheringa heeft anderen altijd de schuld gegeven van de ondergang van de Dirk Scheringa Bank (,,ik ben kapot gemaakt”). De curatoren wijten het faillissement voor een groot deel wél aan de zonnekoning uit Spanbroek die sinds 2009 voor eerherstel vecht.
Het einde van het DSB-avontuur betekende ook het einde van zijn rol als voorzitter/eigenaar van voetbalclub AZ en zijn mecenas-status als oprichter van het Scheringa Museum voor Realisme, voorheen Frisia Museum.
Na 2009 heeft Scheringa zich in het lezingencircuit proberen te storten. Hij overwoog ook een politieke carrière door zich aan te sluiten bij de Ondernemerspartij van Hero Brinkman. In maart van dit jaar werd hij echter door Brinkman uit de partij gezet omdat hij geen contributie had betaald en ook anderszins niets zou hebben bijgedragen.
Verdienmodel
Scheringa’s nieuwe bedrijf CS Factoring neemt openstaande facturen over voor een lager bedrag dan op de nota staat. Met als verdienmodel van deze voorfinanciering dat – als het lukt de rekening alsnog te innen – het verschil de winst voor de onderneming is.
Het bedrijf boekte vorig jaar een omzet van iets meer dan 1,1 miljoen euro, de winst kwam uit op 275.000 euro. Het bedrijf verwerkte 30 miljoen euro aan facturen. Het doel is om het bedrag te laten groeien naar 1 miljard euro.
Afgelopen december werd bekend dat, na een jarenlang slepende faillissementsprocedure, vrijwel alle particuliere schuldeisers van DSB hun geld toch terug krijgen.
HMC, economie, 22 juni 2016
INTERESSANTE LINKS
SCHAKEN
hsghilversum.nl
KRANTEN
gooieneemlander.nl