Soms moeten schakers een plas inleveren
Magnus Carlsen hoefde gisteren geen plas in te leveren voor dopingcontrole. Tijdens het wereldkampioenschap moest hij dat wel.
Schaken en doping: hoe zit dat? Voor zover bekend is er één schaker ooit op doping betrapt. In Italië bleek iemand te hoge waarden van verboden stoffen in zijn lichaam te hebben. Later werd duidelijk dat dit verband hield met een medicijn tegen astma. De arme man werd vrijgesproken. Ook hebben schakers geweigerd mee te werken aan een test. De dopingwet beschouwt dit als dopinggebruik. Bekend voorbeeld is Ivantsjoek die zo ontdaan was na een nederlaag (!) dat hij niet aanspreekbaar was voor een plas. Een schorsing van twee jaar hing hem boven het hoofd, maar de dopingrechters kozen een uitweg door het op een communicatieprobleem te houden. Wel zijn ooit amateurs gestraft die niet wilden meewerken, omdat ze een dopingtest voor schakers belachelijk vonden.
Dat is het ook, maar de internationale schaakbond heeft olympische ambities en daarbij hoort een dopingreglement. Er zijn hooguit middelen waarmee je de concentratie kunt vasthouden, maar al die middelen kunnen bijwerkingen hebben. Wijk aan Zee blijft controles bespaard, omdat de organisatie de wereldschaakbond te kennen heeft gegeven niet met die flauwekul te willen worden lastig gevallen. Nou ja, in iets andere bewoordingen dan.
HMC, sport, 26 januari 2015
INTERESSANTE LINKS
SCHAKEN
hsghilversum.nl
KRANTEN
gooieneemlander.nl