Duurzaam als remedie terrorisme
De War on Terror was een reactie van Bush op de aan Al Qaeda toegeschreven aanslagen met lijnvliegtuigen op gebouwen in New York en Washington, op 11 september 2001. Bijna 3000 mensen kwamen om.
De NAVO verklaarde artikel 5 van toepassing, waardoor de aanslagen in de VS beschouwd werden als een oorlogsverklaring aan het gehele NAVO-bondgenootschap. Nog geen maand later, begin oktober 2001, begon de operatie Enduring Freedom in Afghanistan, waarbij jacht werd gemaakt op Al-Qaedaleider Osama bin Laden, die werd gezien als het brein achter de 9/11-aanslagen.
In maart 2003 viel de VS ook Irak aan, ook andere landen leverden troepen, maar de internationale coalitie viel uiteen. De invasie was in de ogen van landen als Frankrijk en Duitsland illegaal. Er was geen bewijs voor de aanwezigheid van massavernietigingswapens. Het ging natuurlijk om de olie.
Meedogenlozer
In de War on Terror is het gelukt om Saddam Hoessein (opgehangen in 2006) en Osama bin Laden (gedood in 2011) te elimineren, evenals kopstukken van terroristische organisaties. Ze werden vervangen door anderen, die meestal nog meedogenlozer bleken. Het terrorisme bloeit als nooit tevoren, zou je zelfs cynisch kunnen zeggen.
Waar komt de haat tegen het Westen toch vandaan? Het antwoord is te vinden in de explosieve mix van het koloniale verleden van Europa, de willekeurig getrokken grenzen in het Midden-Oosten, dictatoriale regimes, het Israëlisch/Palestijnse vraagstuk als complicerende factor, de relatief jonge samenstelling van de bevolking met een hoge vatbaarheid voor radicalisering, enorme werkloosheid en een sterke mate van religiositeit met het perspectief van het martelaarschap. Drones maken hier geen einde aan.
Behalve de strijd tegen het terrorisme kampt de wereld gelijktijdig met nog meer onoplosbare problemen, zoals klimaatverandering en onbeheersbare vluchtelingenstromen. Het is onvermijdelijk dat in de toekomst de vraagstukken van oorlog, terrorisme, klimaat en vluchtelingen steeds meer in samenhang met elkaar worden bekeken. Nu zijn de vluchtelingen uit het Midden-Oosten vooral slachtoffers van oorlogsgeweld, de vluchtelingen van morgen en overmorgen (nou ja, vanaf pakweg 2070) zullen eerder klimaatvluchtelingen zijn, en in veel grotere aantallen dan nu. Als de opwarming van de aarde niet effectief wordt bestreden, zullen delen van het Midden-Oosten en Noord-Afrika straks onder meer door waterschaarste onbewoonbaar zijn, waarschuwen experts. Er wonen naar schatting 500 miljoen mensen.
Denk niet dat het allemaal nog ver weg is. Wetenschappers zien het klimaat nu al als een ontwrichtende factor die vooraf ging aan de burgeroorlog in Syrië die in 2011 begon. Enorme droogte in 2006-2007 en slecht landbouwbeleid maakten een deel van het platteland onleefbaar, wat tot een enorme binnenlandse migratie richting de Syrische steden leidde.
Klimaatvluchteling
In 2015 viel al de term klimaatvluchtelingen met betrekkingen tot Syrië, toen in een extreem hete zomer temperaturen boven de 50 graden werden gemeten. De overgang naar duurzame energiebronnen is een belangrijk middel om de opwarming te stoppen. Terugdringen van de afhankelijkheid van olie raakt tegelijkertijd terroristische groeperingen die zich rondom oliedictaturen ophouden en hun oorlogskas vullen met oliehandel. Volgens Amerikaanse schattingen genereert Islamitische Staat twee tot miljoen dollar per dag aan olie-inkomsten. De overgang van fossiele energie naar duurzame energie raakt terroristische groeperingen in het Midden-Oosten harder dan bommen.
HMC, opinie, 26 juli 2016
INTERESSANTE LINKS
SCHAKEN
hsghilversum.nl
KRANTEN
gooieneemlander.nl