Is mysterie flash crash ontrafeld?
Is de flash crash op 6 mei 2010 op Wall Street, waarbij in luttele minuten 1000 miljard dollar aan beurswaarde kortstondig verdampte, toe te schrijven aan voornamelijk één persoon? Een bescheiden, vrij anonieme daghandelaar die opereerde vanuit een keurige middenklassewoning in een Londense voorstad waarin hij samen met zijn ouders woont? Met de arrestatie dinsdag van de 36-jarige beurshandelaar Navinder Singh Sarao begint het er op te lijken.
Sarao is op 22 punten aangeklaagd door de Amerikaanse autoriteiten. Met frauduleuze praktijken zou hij 40 miljoen dollar hebben verdiend tussen 2010 en 2014. Als hij wordt uitgeleverd en vervolgens schuldig wordt bevonden in de VS, wacht hem een jarenlange gevangenisstraf. Op de gedenkwaardige 6 mei van 2010 gebeurde op de Amerikaanse beurs ongeveer het volgende. Door zorgen over de Griekse schuldenkwestie was de stemming al beroerd en stond de Dow-Jones om 15.15 uur 300 punten lager, niet ongewoon in die tijd van beursellende. Plotseling, in amper 5 minuten, liep het verlies echter op tot ruim 900 punten. Twintig minuten later was het extra verlies alweer weggewerkt.
Die felle beweging kreeg de naam ‘flash crash’, en werd onderwerp van een boek (‘Flash boys’) en een documentaire (‘Money and speed’). Beursregels zijn hierna aangepast. Waarschijnlijk heeft Sarao de heftige koersbeweging uitgelokt door gestapeld via een robotcomputer verkooporders van termijncontracten in te leggen. Niet met de bedoeling om die echt te verkopen, maar voor een prijsdrukkend effect. Andere handelaren moesten gaan denken dat er meer verkopende partijen actief waren dan in werkelijkheid het geval was. Zij besloten in paniek hun stukken te verkopen. Op lagere koersen stapte Sarao in, stopte het computerprogramma, waarna koersherstel optrad en hij zijn stukken weer verkocht. Tel uit je winst.
HMC, Economie, 23 april 2015
INTERESSANTE LINKS
SCHAKEN
hsghilversum.nl
KRANTEN
gooieneemlander.nl