Heleen Mees komt niet meer aan de bak
Econome Heleen Mees, ook wel powerfeministe genoemd, eist twintig miljoen dollar schadevergoeding van haar ex-minnaar Willem Buiter, topeconoom bij Citibank. Ze hadden een geheime relatie die lelijk uit de hand liep. Door ’valse aangiften’ van Buiter is haar carrière vernietigd, daarvoor eist ze financiële compensatie.
Het is natuurlijk een privé-zaak, maar er wordt al jaren in Nederlandse en internationale kranten over geschreven. Over hoe Heleen Mees in 2013 in een Amerikaanse gevangenis belandde vanwege stalking van de getrouwde Willem Buiter met wie ze jarenlang een geheime affaire had.
Nu is het weer volop in de publiciteit, de media smullen ervan. Dus mogen we ook wel iets vinden van dit weinig verheffende gevecht in de ‘betere kringen’. En dan stuiten we meteen al op een probleem: wát moeten we ervan vinden? Is Buiter de bad guy of Mees de bitch? Er is veel over geschreven maar er wordt weinig stelling genomen. Dat laatste is vast niet ingegeven door terughoudendheid, die was er ook niet bij een andere geruchtmakende zaak: de affaire DSK.
Dominique Strauss-Kahn, econoom en politicus was een aantal jaren geleden de grootste kanshebber om de nieuwe president van Frankrijk te worden. In mei 2011 werd hij echter in New York gearresteerd op verdenking van verkrachting van een kamermeisje. Daarna ging de beerput open over zijn buitenechtelijke seksuele leven.
De aanklacht kwam op losse schroeven te staan nadat de geloofwaardigheid van het kamermeisje in twijfel was getrokken. De rechtszaak werd afgeblazen. Strauss-Kahn gaf later op de Franse televisie overigens wel toe een ‘ongepaste relatie’ met het kamermeisje te zijn begonnen en dat hij een ‘morele fout’ had gemaakt.
Strauss-Kahn en Heleen Mees zijn beiden in verband met een seksueel schandaal gearresteerd in de VS, beiden hebben korte tijd gevangen gezeten in de beruchte gevangenis op Rikers Island in New York, beiden zagen hun carrière ernstig beschadigd, zonder uiteindelijk ergens voor te zijn veroordeeld. DSK is in de media neergezet als smeerlap – en niet ten onrechte. Hij ging door een diep dal, maar is inmiddels weer opgekrabbeld in het lucratieve lezingencircuit en heeft succes met een investeringsfonds.
In ‘Meesgate’ lijkt Heleen Mees op het eerste gezicht zowel dader als slachtoffer. Volgens haar advocaat Olav Haazen zijn de aangiften van Buiter echter vals en misleidend, zoals diens beschuldigingen van stalking en seksueel obsessief gedrag.
Daar is de eis van schadevergoeding op gebaseerd, plus de emotionele schade van de vier dagen gevangenschap op Rikers Island. Door de affaire raakte ze haar werk kwijt. Vóór de affaire verdiende ze 200.000 dollar, nu zegt ze nergens meer aan de bak te komen. Of de schadeclaim terecht is, mag de Amerikaanse rechtbank uitzoeken. Interessant is de vraag of Heleen Mees slechter af is omdat zij een vrouw is – daar lijkt het wel op. Kennelijk is ze nu zo besmet dat ze overal buiten de deur wordt gehouden; jammer van haar talent en kennis. Los van de schuldvraag, foute mannen krijgen eerder een tweede kans. Neem een Berlusconi, neem een Sarkozy, neem een Strauss-Kahn. Daar valt emancipatorisch nog wat te winnen.
HMC, Opinie, 30 september 2014
INTERESSANTE LINKS
SCHAKEN
hsghilversum.nl
KRANTEN
gooieneemlander.nl