Hoofddoek
Hoofddoek
Maar ene vrouw, die bidt of profeteert met ongedekt hoofd, onteert haar eigen hoofd; het is even alsof zij geschoren was. En wil zij zich niet dekken, zo snijd men haar ook het haar af.
Dit is niet een letterlijke tekst uit de Koran, maar uit de Bijbel (1 Korinthiërs, hoofdstuk 11, vers 5-6). Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat Nederlandse vrouwen een hoofddoek droegen. Tegenwoordig geldt de hoofddoek primair als verbonden met de islam en wordt het kledingstuk vaak gezien als symbool van onderdrukking van de vrouw.
De Rotterdamse agente Sarah Izat mag van de korpsleiding op haar werk – op het servicecentrum neemt ze telefonisch meldingen op – geen hoofddoek dragen. Terecht noemt het College van de Mensenrechten het verbod discriminerend. Bindend is deze uitspraak helaas niet. Eerder dit jaar stond het Europese Hof van Justitie, het hoogste Europese rechtsorgaan, een hoofddoekverbod toe in het bedrijfsleven.
Leidend in de discussie moet zijn het belang van participatie van moslimvrouwen. Een hoofddoekverbod zal vaak uitsluiting betekenen en de emancipatie van moslima’s afremmen. Het frustreert ook het streven naar diversiteit bij de politie. Sommige functies vereisen neutraliteit, te vaak wordt dit overdreven.
HMC, Zwart-wit, 21 november 2017
INTERESSANTE LINKS
SCHAKEN
hsghilversum.nl
KRANTEN
gooieneemlander.nl