Huizenprijzen
De huizenprijzen stijgen weer en dat wordt alom gezien als een positieve economische ontwikkeling. Dat is raar, waarom moeten we blij zijn met het duurder worden van iets elementairs als een dak boven het hoofd?
De woonlasten zijn in Nederland extreem hoog. In 2014 gaf de gemiddelde Nederlander 29,4 procent van het besteedbaar inkomen uit aan woonlasten. In Europa is dit percentage alleen in Griekenland hoger, vooral als gevolg van een sterke daling van de inkomens daar.
Nederland dankt zijn koppositie aan het prijsopdrijvend effect van de hypotheekrenteaftrek. Dat heeft geleid tot een huizenbubbel die in de economische crisis na 2008 is doorgeprikt. Een nieuwe zeepbel vormt zich nu al weer in de Randstad, waar de gekte op de huizenmarkt van voor de crisis terug is.
Ondertussen staat nog steeds bijna een miljoen hypotheken onder water en is de totale hypotheekschuld hoger dan ooit. Het nieuws van stijgende huizenprijzen viel maandag samen met het bericht dat het detailhandelsbedrijf Macintosh (Scapino, Dolcis) bijna failliet is. Een keihard verband is er natuurlijk niet, maar hogere woonlasten remmen wel degelijk de consumptieve bestedingen. Dalende huizenprijzen zijn veel beter voor de economie, maar passen niet binnen het systeem waarin we gevangen zitten.
HMC, Zwart-wit, 23 december 2015
INTERESSANTE LINKS
SCHAKEN
hsghilversum.nl
KRANTEN
gooieneemlander.nl