Klimaatverstoring
Juli 2019 zal zeer waarschijnlijk als de heetste maand ooit op deze planeet de geschiedenis ingaan. Uiteraard duidt een hittegolf niet automatisch op klimaatverandering, maar het verband wordt steeds duidelijker.
Juli 2019 zal dus warmer blijken dan de voorafgaande 1675 maanden sinds het begin vande mondiale temperatuurregistratie in januari 1880. We zullen deze mijlpaal schouderophalend consumeren, net als al die andere weerrecords die vrijwel dagelijks hijgerig op ons afkomen. Het kabinet zal er zeker niet voor terugkeren van reces, bijvoorbeeld om de noodtoestand uit te roepen en per decreet de maximumsnelheid onmiddellijk te beperken tot 100 km. Niet dat dit ons zal redden, maar om in elk geval een signaal van urgentie af te geven. Het zou voor het grote klimaatdoel symboolpolitiek zijn, maar is wel een stuk makkelijker te handhaven dan de wet die een boerkaverbod voorschrijft.
Achter de regen aan weerrecords – over een breed front, niet alleen in Nederland – gaat een alarmerende trend schuil van een ongekend snelle opwarming van de aarde. Wetenschappers hebben dit deze week in een nieuwe studie nog eens onderstreept. Het blijkt ook uit de top-tien van warmste jaren ooit waarin negen jaren staan uit het tijdvak na 2000. Waarschijnlijk zal ook 2019 dit illustere rijtje moeiteloos binnendringen.
De hitterecords zijn nog op te vatten als milde waarschuwingen. Maar het zal hierbij niet blijven. Pijnlijke gevolgen, kennelijk nodig voor de ultieme wake-up call, met grote schades door extreem weer zullen niet lang meer op zich laten wachten.
HMC, Commentaar, 27 juli 2019
Klimaatakkoord
Het is te gemakkelijk om te zeggen dat het gisteren gepresenteerde klimaatakkoord te laat komt en niet ver genoeg gaat.
Het is immers meer dan verwacht kon worden op basis van de verkiezingsprogramma’s van de vier partijen van het centrum-rechtse kabinet. Het pakket maatregelen is ook evenwichtiger dan het eerdergepresenteerde concept-akkoord. Terecht is de waardering hiervoor terug te vinden in de reacties.
Natuurlijk is kritiek mogelijk op onderdelen, maar belangrijk is dat er een begin kan worden gemaakt met de grootste uitdaging van deze tijd. Broeikasgassen in een schil rond de aarde houden een deel van de warmte tegen die de aarde in een normale situatie zou terugkaatsen naar de zon. Hierdoor stijgt mondiaal de temperatuur in een schrikbarend tempo. Dat proces moet stoppen. Uiteraard kan Nederland dit niet in zijn eentje, sterker nog het effect van alle maatregelen op het totale plaatje is gering. Toch heeft Nederland een duidelijke verantwoordelijkheid, want per hoofd van de bevolking is ons land wel een grote speler wat CO2-uitstoot betreft, in vergelijking met Engeland en Frankrijk.
In de aangepaste versie van het klimaatakkoord dreigt de burger op termijn nog te veel op zijn bordje te krijgen wat de kosten betreft. Nu de staatsschuld onder controle is, kan de overheid royaler zijn met bijdragen door een verschuiving van de huidige subsidies aan de fossiele industrie (met name lucht- en scheepvaart) naar duurzame energie. Het redden van het klimaat en de planeet is minstens zo belangrijk als destijds het redden van een systeembank was.
HMC, Commentaar, 29 juni 2019
INTERESSANTE LINKS
SCHAKEN
hsghilversum.nl
KRANTEN
gooieneemlander.nl