Krimp
Het is niet ondenkbaar dat de Duitse economie al vroeg in het nieuwe jaar in een recessie verzeilt. Hiervan is sprake na twee kwartalen van krimp en de Duitse teller staat momenteel al op één. Verontrustend is dat niet, een afkoeling past in het normale economische patroon na een periode van hoogconjunctuur die we nu meemaken.
Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), zegt terecht dat de economie van de eurozone een stootje kan hebben. De verwachte krimp zal volgens hem minder ingrijpend zijn dan de crisis die in 2008 uitbrak ook omdat de banksector er nu beter voor staat.
Dat laatste blijkt niet uit de koersontwikkeling in de afgelopen vijf jaar van ING en andere Europese banken. ING behaalde in de periode 2013-17 een riant nettoresultaat van opgeteld 4,9 miljard euro. Het aandeel ING noteerde in december 2013 10,03 euro en gisteren 9,36 euro.
Vreemd, van de torenhoge winsten zie je niets terug in de koers, ondanks mooie beursjaren.
Weet de beurs iets van de banken wat Klaas Knot als toezichthouder niet weet en mijden de grote spelers daarom bankaandelen? Zijn de balansen nog steeds ‘giftig’, zonder dat dit aan de oppervlakte komt bij de stresstests? Dan is er zeker reden voor zorg: een krimp in combinatie met een nieuwe bankencrisis zal er wel degelijk flink inhakken.
HMC, Commentaar, 29 december 2018
INTERESSANTE LINKS
SCHAKEN
hsghilversum.nl
KRANTEN
gooieneemlander.nl