Briesje in de polder
Hoera, juichen de bonden, de onderbetaling moet stoppen. Hogere lonen leiden juist tot meer werkloosheid, waarschuwen de werkgevers meteen.
Logisch dat de bonden tevreden zijn met het pleidooi van de centrale bank, maar het mag ook wel reden zijn voor zelfkritiek: de vakbonden hebben het de afgelopen jaren lelijk laten afweten, ze zijn te veel meegegaan met de werkgevers waardoor redelijke loonstijgingen voor de werknemers zijn uitgebleven.
Werknemers, in vaste dienst en zelfstandigen, profiteren nauwelijks van het herstel na de crisis, hoewel van uitbundige groei nog geen sprake is. Toch concludeert DNB dat een te groot deel van de toegevoegde waarde is opgegaan aan winst. De arbeidsinkomensquote bedraagt volgens DNB 73,5 procent, een percentage dat onder het langjarig gemiddelde ligt.
Nieuwe armen
Niet alleen zijn de lonen van de (gewone) werknemers achtergebleven, de crisis is ook aangegrepen om de baanzekerheid terug te dringen en vast personeel uit te ruilen tegen zzp’ers, vaak de nieuwe armen genoemd. Nieuwe banen zijn voor velen slecht betaalde stapelbanen geworden. Dat de bedrijfswinsten ondanks lage consumentenbestedingen toch flink zijn gestegen, zoals DNB vaststelt, is te danken aan de lage rente, fiscale trucjes en bezuinigingen op personeelskosten.
Het meest opvallende aan deze ontwikkeling is misschien wel dat het zo geruisloos is gegaan, zonder massale protesten.
‘We’ hebben het allemaal voor een deel ook zelf over ons heen laten komen. Braaf is het mantra gevolgd: crisis dus bezuinigen.
Nadat in 2008 de crisis uitbrak, hebben wereldwijd miljoenen mensen hun baan verloren. Er leek een internationaal protest de kop op te steken met de beweging Occupy die zich tegen de macht van grote ondernemingen en financiële instellingen keerde, die tot sociale ongelijkheid leidt. Maar het protest was geen lang leven beschoren.
Bernie
Helemaal doodgebloed is de beweging echter niet. De harde kern van de van de Amerikaanse tak van Occupy heeft zich verzameld rond de Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders. Hij redt het niet tegen Hillary Clinton, die de nominatie al bijna op zak heeft, maar zijn aanhang is onverwacht groot, vooral onder Amerikaanse jongeren.
Frankrijk kent sinds kort een nieuwe protestbeweging, de nachtbrakers van Nuit Debout. Links Engeland heeft een nieuwe spreekbuis in de persoon van de journalist Paul Mason. Deze week verscheen van hem de Nederlandse vertaling van zijn boek ‘Postkapitalisme, een gids voor de toekomst’. Hierin stelt hij de lagelonenpolitiek aan de kaak. In de Hollandse polder is het nog rustig. De PvdA ligt in de touwen. Jesse Klaver, de nieuwe held van GroenLinks, wint aan momentum. Nu zelfs met rugwind via de doorgaans weinig revolutionaire centrale bank.
HMC, opinie, 30 april 2016
INTERESSANTE LINKS
SCHAKEN
hsghilversum.nl
KRANTEN
gooieneemlander.nl