Vrije val olieprijzen moeilijk te verklaren
Het blijft gissen naar de oorzaken van de vrije val van de olieprijzen. Economisch gaat het immers helemaal niet zo slecht, zeker niet in vergelijking met het begin van de crisis in 2008.
Als verklaring voor de huidige ontwikkeling wordt vaak verwezen naar de volgende ontwikkelingen.
- Verminderde economische groei in China.
- Uitbreiding schalieolieproductie in de VS.
- Handhaving productieniveau door oliekartel Opec.
- Terugkeer van Iran als leverancier op de oliemarkt.
Dus een overaanbod op de wereldmarkt. Toch overtuigt dit, gezien de mondiale economische groei, niet als afdoende verklaring voor de enorme prijsdaling. Dus duiken er onvermijdelijk complottheorieën op. Volgens de belangrijkste wordt een lagere olieprijs geregisseerd, om met name Rusland onder druk te zetten wegens de expansiedrift van president Poetin. Hier zouden de Verenigde Staten wel eens achter kunnen zitten.
Volgens een andere theorie is de VS juist doelwit van prijsmanipulatie. De tijdelijk lage olieprijs zou de relatief dure schalieolieproductie onrendabel moeten maken om deze tak van sport uit de markt te drukken, ten faveure van de olielobby (Saudi’s). Schalieproductie is technisch moeilijker en duurder dan gewone winning van het zwarte goud. Er wordt een prijs per vat van 57 dollar genoemd, het dubbele van de huidige olieprijzen.
Groene energie
Of de duurzame samenleving gebaat is bij lagere olieprijzen is ook niet een, twee, drie te zeggen. Als olie (en dus benzine) duur is, zou de bereidheid om over te stappen op groene energie groter kunnen zijn. Goedkope olie (benzine) nodigt daarentegen uit tot meer autorijden en maakt alternatieve energie relatief duurder.
Over de politieke gevolgen van een blijvend lage olieprijs valt op te merken dat die slecht is voor Rusland, een land dat hiervan nu al de pijnlijke gevolgen ondervindt. Of dit bijdraagt aan een oplossing van de kwestie-Oekraïne? Of eerder zal leiden tot een vlucht naar voren (invasie Baltische Staten) bij maatschappelijke onvrede over de economische malaise?
Het zou mooi zijn om eindelijk verlost te zijn van onverklaarbare schommelingen in de olieprijzen met consequenties die niet zijn te overzien. Ook dat is een pleidooi voor een overgang naar groene energie waarvan de kosten vooraf bekend zijn: stabiele energieprijzen waarmee veel narigheid voorkomen kan worden.
HMC, opinie, 19 januari 2016
INTERESSANTE LINKS
SCHAKEN
hsghilversum.nl
KRANTEN
gooieneemlander.nl