Omrijdkrat
Ruim een jaar geleden werd ik tot misschien wel de belangrijkste functie van de club geroepen: chef inkoop bier. Nadat ik me vertrouwd had gemaakt met de marketingtrucjes raakte ik in de ban van het fenomeen omrijdkrat. Voor zo’n krat rij je een blokje om, naar een andere supermarkt wat verderop.
Het werkt zo: in de ene week kost een krat – laten we zeggen van de gefingeerde merknaam Prins Pils – 9,99 euro in supermarktketen A. Een niet te versmaden korting van bijna zeven euro. De volgende week moet je voor dezelfde aanbieding in supermarktketen B zijn, enz. Logistiek gezien is het best te doen, als je aan het begin van de week het internet raadpleegt voor de roulerende aanbiedingen. Je weet dan precies bij welke supermarkt Prins Pils in de aanbieding is. Nooit meer betaal ik de volle mep. Penningmeester grote winnaar.
Uit hoofde van mijn clubfunctie volg ik ook de technologische ontwikkelingen van de statiegeldmachine. Een jaar geleden kon je het apparaat nog bedotten door een krat in te leveren waarin enkele lege flesjes ontbraken. Toch kreeg je dan een bon met het volledige statiegeld. Die tijd is helaas voorbij. Het apparaat heeft het bedrog feilloos in de gaten.
Voorwerpherkenning, onderschat het niet, er komt nog heel wat bij kijken. Ja, een computer is al in staat om een banaan te herkennen. Maar toen tijdens een onderzoek een groene sticker op de banaan werd geplakt, raakte de machine helemaal in de war. Uiteindelijk dacht de computer dat het, u mag 333 keer raden…. een broodrooster was. Hulde dus aan de maker van de slimme statiegeldmachine!
De Gooi- en Eemlander, In 60 seconden, 4 november 2019
INTERESSANTE LINKS
SCHAKEN
hsghilversum.nl
KRANTEN
gooieneemlander.nl