Wie short gaat op de beurs, moet op de blaren zitten. Kleine beleggers in de aanval op hedgefondsen. Occupy Wall Street 2.0, het blijkt effectiever dan demonstreren in tentjes.
Het slagveld van de handelsoorlog tussen Amerika en China is verplaatst naar Veldhoven in Brabant. ASML mag van Trump geen chipmachine leveren aan China. Trump dreigt met sancties, China ook, als NL zwicht voor de druk.
Regen aan beursrecords op Wall Street, de AEX weer even door de 600. Gaat het zo goed of is de wereld gek geworden en het systeem kapot?
De economie van de eurozone moet tegen een stootje kunnen. Maar geldt dit ook voor de banken. De beurs heeft z´n twijfels getuige de koersontwikkeling van de Europese banken in de afgelopen vijf jaar.
Artikelen beschikbaar
Hoever zal Brussel gaan in zijn strafexpeditie richting de Italiaanse begroting? De coalitie in Rome van rabiaat rechts (Lega) en ludiek links (Vijfsterrenbeweging) schendt de begrotingsafspraken binnen de unie maar een keiharde aanpak kan ook als boemerang voor de EU gaan werken.
De pensioenpotten zaten nog nooit zo vol en Nederland is in het klassement pensioenvermogen/BBP mondiaal het beste jongetje van de klas. Toch kunnen veel pensioenuitkeringen niet worden geïndexeerd en vinden er zelfs kortingen plaats. De pensioenparadox, hoe zit dat?
Vijf vragen over de witwasaffaire waarin ING verzeild raakte.
De Turkse president geeft het buitenland de schuld van de vrije val van de Turkse munt. Hij verzwijgt dat er iets ernstigs aan de hand is met de Turkse economie
Nescafé komt na duizenden klachten van Nederlandse consumenten terug op het besluit van najaar 2017 om doosjes espresso oploskoffie uit de schappen te halen
Mooie cijfers, schrale troost
Prooi of jager
Uniek ingrijpen van De Nederlandsche Bank
Is het een taak van de overheid om te voorkomen dat je geleefd wordt door je werk?
Onstuitbare opmars van de fidget spinner onder de schooljeugd
Freek genereert voor het eerst landelijke solidariteit met de Groningers
Economie groeit, beurzen stijgen, welvaart daalt
Door miljardenboetes is de machtige Deutsche Bank in zwaar weer beland. Wat doet Merkel?
Botsende belangen: waarom media niet alles mogen en we wél iets te verbergen hebben
Polder lust gratis geld nog niet
Zwitserland maakt in referendum gehakt van basisinkomen
De geldpers moet het systeem draaiende houden, dat deugt niet.
Dirk Scheringa is terug na ondergang van DSB-bank
Miljardensteun Europa vloeit bijna volledig terug naar de banken
De Nederlandsche Bank neemt het op de werknemers
Eng? Computer voegt intuïtie toe aan brute rekenkracht
Steeds meer medicijnen niet beschikbaar omdat Nederland als afzetgebied te klein is
Geregisseerd om Rusland onder druk te zetten wegens de expansiedrift van Poetin?
Shutdown voorlopig voorkomen. Met dank aan Harvey en opmerkelijke deal Trump en Democraten
Investeren in bitcoins is net als het kopen van vuurwerk een vorm van gokken. Misschien raak je je inleg kwijt. Bitcoins zijn wel veiliger wat behoud gezichtsvermogen en ledematen betreft.
Redactie en directie van deze krant staan tegenover elkaar in de rechtbank, met als inzet van het kort geding de onafhankelijkheid van de redactie. Wat moet de gewone lezer hiervan vinden?
Ballast Nedam is voor een relatief gering bedrag overgenomen door een Turks bedrijf. Lekker voor het oranjegevoel is dit wellicht niet maar we hoeven er ook geen traan om te laten. Aan het bedrijf kleeft een spoor van fraude, corruptie en steekpenningen.
Eindelijk is minister Kamp opgeschoven in het zoeken naar een evenwicht tussen de veiligheid van de Groningers en het landsbelang, de optelsom van economische motieven, het garanderen van de gasleverantie aan Nederlandse huishoudens en buitenlandse partijen. Dat is bemoedigend, maar niet het eindstation.
Op 6 mei 2010 verdampte op Wall Street kortstondig in luttele minuten 1000 miljard dollar aan beurswaarde. Het lijkt erop dat dit is toe te schrijven aan één persoon.
Volgens publicist Rutger Bregman is het bizar dat zeven jaar na de financiële crisis er vrijwel niets is veranderd. Het bankwezen ziet er vrijwel hetzelfde uit, ondanks alle ergernissen over topbeloningen en bonussen. Zijn oproep: verander van bank.
De stijging van de beurzen is in feite geregisseerd door een instituut waarvoor geen democratische controle geldt: de club van Mario Draghi van de ECB die de geldpers op volle toeren laat draaien.
Het idee van een basisinkomen is niet specifiek ‘links’ of ‘rechts’, het loopt door alle politieke partijen heen. Wel zijn de meeste voorstanders in het linkse kamp te vinden en de meeste tegenstanders bij de VVD.
Er zijn twee Amerika’s. Het Amerika van de technologie en andere bloeiende sectoren en het andere Amerika, ‘de overheid’, zeg maar een dood paard.”
Is Heleen Mees nadat zij betrokken is geraakt bij een seksueel schandaal slechter af omdat zij een vrouw is? Daar lijkt het wel op. Kennelijk is ze nu zo besmet dat ze overal buiten de deur wordt gehouden. Foute mannen krijgen eerder een tweede kans.
Hij kwam tot dit inzicht na diepgravend onderzoek over een periode van 200 jaar over de ontwikkeling van inkomen en vermogen in twintig landen. Maar niet in Nederland. Hoe ligt de polder erbij?
Zo’n enge gedachte is het toch niet om het geldbeheer als nutsfunctie in handen te stellen van economisch geschoolde, risico- en duurzaamheidsbewuste ambtenaren van de staat – zeker niet als je dit afzet tegen de door louter winstbejag geïnspireerde bankiers?
Wat heeft vijf jaar QE, zeg maar de geldpers, in de VS opgeleverd? Het effect is zichtbaar op Wall Street, maar de gewone Amerikaan is er geen cent beter van geworden.
De Amerikaanse superbelegger en filantroop verdiende in 2013 37 miljoen dollar, per dag! Loont tegendraads denken?
Gekke groenten, buitenbeentjes, rukken op. Ook in de Nederlandse supermarkt.
De recessie is voorbij maar de crisis nog lang niet. Nederland presteert structureel zwak in de EU. Vóór de crisis was dat juist andersom. De huizenmarkt verklaart beide.
Dijsselbloem zegt dat de crisis voorbij is, ondanks het CBS-krimpcijfer van -1,4 procent. Wat weet de minister wat wij niet weten?
De crisis is een veelkoppig monster dat nu zijn gemeenste gezicht toont in West-Brabant: de sigarettenfabriek van Philip Morris sluit op 1 oktober de deuren. Meer dan 1200 medewerkers komen op straat te staan. Sluiting van een moderne, winstgevende fabriek is immoreel en irrationeel.
Na de oorlog was groei niet het einddoel maar een middel om zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen. Nu is groei heilig, hiervoor mag zelfs werkgelegenheid worden vernietigd: door personeelsreducties, automatisering, het verplaatsen van productie naar lagelonenlanden. Langer te moeten doorwerken in een baan die er straks niet meer is, is voor velen een schrikbeeld.
De beurskoersen van biotechbedrijven spuiten omhoog. Ook Pharming is aan een spectaculaire opmars bezig. Het Leidse bedrijf zou door speculanten gezien kunnen worden als een achterblijver.
2013 was een feestjaar voor aandelenbeleggers. Alleen moest je niet met je geld in opkomende landen zitten.
In een tweedelige uitzending analyseert Tros Radar de financiële crisis. ABN Amro is not amused.
In de ergste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog houdt de beurs zich goed staande. Hoe kan dat?
De recessie is voorbij, tijd om het helemaal anders te gaan doen? Geen systeem waarbij we steeds meer moeten kopen, niet omdat we de spullen zo hard nodig hebben maar omdat we alleen met stijgende consumptie het systeem draaiende kunnen houden. Gaat niet gebeuren, hoor. We zitten gevangen in Almaar Meer.
In WOZ-land vormen gemeenten de georganiseerde misdaad. WOZ-bureaus zijn ogenschijnlijk onbaatzuchtige crimefighters die de slachtoffers, de huiseigenaren, vaak gratis te hulp schieten. Meestal gaat het om klein bier, maar in erfbelastingszaken kan de WOZ een killer zijn, vooral in een markt met dalende huizenprijzen.
Met een simpele tweet bereikte Elon Musk dat er veel virtuele waarde aan bitcoins verdampte. Het is gissen naar zijn bedoelingen.