Hoe de Recreanten Rating Revolte aan succes ten onder ging
Op de ALV van de Hilversumse schaakclub HSG in oktober 2023 stemde een ruime meerderheid van de leden voor het voorstel van het bestuur om partijen uit de interne competitie niet meer te laten verwerken voor de KNSB-rating.
Vele jaren eerder besloot een ruime meerderheid juist voor ratingverwerking. Het stoorde velen dat ratingverwerking toen beperkt bleef tot de clubelite. Kortom, ze voelden zich achtergesteld, ze hadden of geen rating of nauwelijks kansen om zich verder omhoog te werken. Ze werden niet gehoord, zouden we tegenwoordig zeggen.
Naar verluidt leidde het destijds bijna tot de oprichting van een politieke partij: de RRR (Recreanten Rating Revolte). Anno nu is de KNSB-rating volledig gedemocratiseerd, mede dankzij de mogelijkheden die de techniek biedt: zo’n beetje alles telt mee, inclusief de interne competities als clubs zich voor deze service van de KNSB aanmelden.
Waarom dan een stap terug in de interne competitie van HSG? Volgens het clubbestuur vormt ratingverwerking een drempel voor sterkere spelers – die geen lid van de club zijn – om deel te nemen aan onze interne competitie. Het bestuur baseert zich op signalen van spelers dat ze dit voor hun spelritme wel zouden willen, bijvoorbeeld omdat ze op te grote afstand wonen van de club waarvoor ze extern competitie spelen. Maar ze willen niet het risico van ratingverlies lopen.
Ter verduidelijking: een speler van 2000+ zal bij ons minimaal 75 procent moeten scoren om zijn rating te handhaven. Het percentage loopt uiteraard op naarmate de rating hoger is, zeg ik als ervaringsdeskundige.
Van het grimmige sentiment van weleer was op de laatste ledenvergadering van HSG geen sprake meer: de meesten volgden schouderophalend het voorstel van het bestuur.
Rating, who cares? Ze voelden zich niet meer achtergesteld en waren er misschien tot hun teleurstelling niet eens op vooruit gegaan (‘Toen had ik 1500, nou ik heb nog steeds 1500, hahaha’). Voor wie rating belangrijk is, zijn er inmiddels immers voldoende mogelijkheden (toernooien, clubcompetities).
Ik stemde tegen, in beginsel gaat een schaakpartij voor mij om resultaat en rating. Dat is de hoofdgedachte. Daarnaast zal stoppen met ratingverwerking ter bescherming van sterkere spelers, waarschijnlijk ook een rem op mogelijke ratinggroei van zwakkere spelers inhouden.
Een gewone weegschaal geeft simpel gezegd het resultaat weer van de calorieën die je tot je neemt minus verbranding. Het zou absurd zijn om de weegschaal zo te programmeren dat consumpties op zwakke momenten niet meetellen om onder de kiloschaamtegrens te blijven. Dan hou je iedereen voor de gek, vooral jezelf.
Gelukkig wordt het principe van schaakpartij = resultaat + rating de nieuwe generatie, die online voor het eerst met ratingverwerking zal kennismaken, met de prof. Elo-paplepel ingegoten. Ratingverwerking is onlosmakelijk met online schaken verbonden, ook als je midweeks na een drukke werkdag ’s avonds een potje speelt. Dit maakt schakers van morgen en overmorgen als ze toetreden tot een club hopelijk immuun voor ratingschaamte.
Een rating hoort er gewoon bij, net als je reële gewicht.
Ondertussen blijft mijn wanprestatie dit seizoen in de interne competitie van HSG gelukkig onder de KNSB-ratingradar. Volgens de actuele clubrating sta ik sinds september 2023 op een verlies van 57 punten. Een jaar geleden zou ook mijn KNSB-rating met tientallen punten zijn gezakt. Dankzij het niet meer doorgeven en door mijn externe, wel voor KNSB-rating verwerkte resultaten sta ik niettemin in januari 2024 in de plus ten opzichte van september 2023. Lekker hoor!
INTERESSANTE LINKS
SCHAKEN
hsghilversum.nl
KRANTEN
gooieneemlander.nl