Ramon Koster Beste sch@ker van Hilversum 2021
Hoewel het clubschaakleven door corona al geruime tijd stil ligt, is er toch een nieuwe Beste schaker (in dit geval sch@ker) van Hilversum opgestaan: Ramon Koster schreef donderdagavond het jaarlijkse virtuele kroegtoernooi op zijn naam.
Schaken in een echt café is natuurlijk tien keer leuker dan een onlinetoernooi, maar in deze barre tijden zit dat er helaas niet in. Helemaal niets doen is voor de Stichting Hilversum Schaakt (SHS) geen optie. Daarom werd een virtuele versie van het jaarlijkse toernooi bij Mout (sinds 2018) bedacht.
De opkomst online, waarbij deelnemers zes partijen rapid speelden, was nog iets hoger dan bij de eerdere fysieke edities van het evenement: 30 deelnemers in de A-groep en 13 in de B-groep. Dus minder leuk betekent niet automatisch minder deelnemers, dat hebben we maar even genoteerd.
Er werd gespeeld op het online platform Lichess. Pascal Losekoot leidde alles in goede banen en zorgde er ook voor dat de deelnemers bij digitale binnenkomst met een muziekje werden ontvangen, zoals je in een café mag verwachten.
De interactie bleef niet beperkt tot het via de muis invoeren van de zetten. Via de chat was er – tussen de partijen door – ruimte voor een vorm van praatschaak. Via een Zoomkanaal was er ook mogelijkheid tot beeldcontact.
Op Zoom reikte SHS-voorzitter Henk Cornelissen ook de prijzen uit, met in zijn hand de fraai gegraveerde Mout-bokaal met het wapen van Hilversum voor de winnaar die inmiddels thuis is afgeleverd (zie afbeelding boven) De andere prijzen waren tegoedbonnen voor een hapje en drankje bij Mout en die zullen ook bij de winnaars terechtkomen.
In 2018 werd het cafétoernooi voor het eerst georganiseerd. De topschakers van Tata Chess speelden toen een ronde van het toernooi in Wijk aan Zee in Hilversum, in Beeld en Geluid. Een gedenkwaardige dag in de al zo rijke schaakgeschiedenis van Hilversum.
De strijd in de A-groep was spannend, in de laatste ronde waren er nog vele kandidaten voor de titel, wat een de kans op een gedeelde
winnaar deed toenemen. Kosjer, de nickname van FM Ramon Koster en Kleine Krabbelaar (Wim van der Wijk) finishten beiden op 5 uit 6. In het echte café zou dan een beslissingspartijtje gespeeld worden, altijd spectaculair met een grote meute rondom het bord en spelers in tijdnood.
Maar Lichess wijst door toepassing van tiebreakregels altijd automatisch en steriel een winnaar aan. Kosher had de iets betere papieren.
Ramon was ooit een sterke jeugdspeler maar is nu niet meer zo actief. Youri Gerritse, de winnaar van 2020, werd derde met 4,5 punt.
De Beste schaker van Hilversum kent nu de volgende winnaars:
- 2018 Pieter Roggeveen
- 2019 Jan Willem van de Griendt
- 2020 Youri Gerritse
- 2021 Ramon Koster, (alias Kosjer)
In de B-groep werd Cobus Bosscha uit Nederhorst de winnaar, gevolgd door de winnaar van de B groep van vorig jaar Tobias van de Brand. Als derde eindigde Mark Friedel, vader van 2 jeugdleden van HSG.
Website www.hsgopen, 24 januari 2021.
Loek van Wely wint Online HSG Open
Zware tegenstand voor grootmeesters in simultaans
Mede dankzij enkele miraculeuze ontsnappingen is meervoudig oud-Nederlands kampioen Loek van Wely met 6 uit 7 winnaar geworden van het Online HSG Open. Hij bleef een achtervolgend peloton van zes spelers een vol punt voor. Volgens de tiebreakregels van internetplatform Lichess, dat automatisch de indelingen en ranglijsten verzorgde, veroverde internationaal meester Herman Grooten het zilver en grootmeester Erwin l’Ami het brons. Ook de pas twaalfjarige Machteld van Foreest scoorde 5 uit 7, evenals HSG-clubkampioen Vincent Spit.
Aanvankelijk leek het erop dat Erwin l’Ami op de zege zou afstevenen. In de vierde ronde versloeg de deelnemer met de hoogste rating Loek van Wely en de secondant van Anish Giri wist ook zijn vijfde partij te winnen. In de zesde ronde werd hij echter gevloerd door Herman Grooten, een gevaarlijke outsider.
De deelnemers speelden hun partijen vanuit huis, behalve de drie grootmeesters Van Wely, l’Ami en Nijboer die naar hotel Lapershoek waren gekomen. Daar was ook commentator Hans Böhm die samen van Stefan Kuipers (vanuit huis) live commentaar gaf bij de partijen, soms hoorbaar voor de drie grootmeesters. Het leidde dikwijls tot enkele lachsalvo’s uit de speelzaal in het hotel.
Alles verliep in een gemoedelijke sfeer en ook Friso Nijboer bleef na een minder succesvol optreden goed geluimd. Kennelijk is het beeldschermenschaak niet zo aan hem besteed. Hij kon zich niet mengen in de strijd om de toernooizege en reikte niet verder dan de achtste plek.
Later op de middag ging hij volledig onderuit in de simultaans die de drie GM’s als toetje zouden geven. Een schamele vier punten uit twaalf partijen (acht nederlagen) was het resultaat.
Ook Loek van Wely had het zwaar maar wist toch 10,5 punten uit 16 partijen te scoren. Erwin l’Ami herstelde zich van zijn zwakke slot in het Zwitserse toernooi en haalde de bijna perfecte score van 14,5 uit 15.
Machteld van Foreest speelde een sleutelrol in de ontknoping van de spannende strijd. In de voorlaatste ronde bracht zij Van Wely aan het wankelen in een partij met wisselende kansen. Loek kwam in het voordeel, maar na een ernstige fout waren de bordjes opeens verhangen. Machteld bereikte een totaal gewonnen stelling maar blunderde haar dame weg en kon meteen opgeven. In de slotronde schakelde zij Erwin l’Ami uit voor de toernooi-overwinning door de ervaren grootmeester in een Caro-Kann de baas te blijven na een fout van Erwin op de 21 ste zet. Het voordeel was niet meteen beslissend, maar Machteld liet haar prooi nu niet ontsnappen.
Er werd gespeeld, net als in het gewone HSG Open dat wegens corona moest worden afgelast, in drie groepen naar speelsterkte. Het online evenement trok 93 deelnemers.
De B-groep werd gewonnen door Herbert Eppinga (vooral bekend als jeugdschaakpromotor uit Meerkerk), die na afloop aangaf al zo’n 25 jaar niet meer serieus te hebben geschaakt. HSG-jeugdtalent Marnik Woldhuis zegevierde knap in de C-groep.
Al met al was het ondanks de korte voorbereidingstijd een mooi evenement in een originele opzet ter vervanging van het echte HSG Open en de andere activiteiten in de jaarlijkse Hilversumse schaakzomerweek. Een week eerder was al het HSG Online Jeugdtoernooi gespeeld, waarvan het technische gedeelte met de live streaming nog enkele haperingen vertoonde. Daarvan was zondag nauwelijks sprake. Het evenement trok online ruim zeshonderd unieke bezoekers. Die hadden er zelfs in normale tijden niet in gekund in hotel Lapershoek.
Website hsgopen.nl, 22 juni 2020
Schaken staat in Rusland boven de wet
Schaakgrootmeester Anish Giri, de Nederlandse troef op het kandidatentoernooi in Rusland, liep gisteren in de eerste ronde meteen tegen een pijnlijke nederlaag aan. Hij verloor met wit een moeilijke partij van de Rus Ian Nepomniatsjtji.
Wordt er dan gewoon geschaakt, terwijl vrijwel in de hele wereld alle sportevenementen worden afgelast vanwege het coronavirus? Ja, dit toernooi blijkt virusbestendig. Zelfs toen maandagavond tijdens de officiële opening de Russische regering in Moskou het besluit nam om de grenzen van het land te sluiten en alle sportwedstrijden af te gelasten.
Behalve dit schaaktoernooi, waarvan de winnaar eind dit jaar wereldkampioen Magnus Carlsen mag uitdagen. Het coronavirus is nog niet opgedoken in Jekaterinenburg, een miljoenenstad in de Oeral. Toch werd vorige week wel een in dezelfde stad gepland belangrijk judotoernooi om corona geannuleerd. Aan deze selectiewedstrijd voor de Olympische Spelen zouden ruim 500 deelnemers met hun begeleiders uit 87 landen deelnemen, onder wie ook Nederlandse judoka’s.
Schaken staat dus min of meer boven de wet in Rusland, zelfs tijdens een pandemie. Al gaat de vergelijking met het judotoernooi mank, in het kandidatentoernooi komen slechts acht spelers in actie.
Er gelden voor spelers, secondanten, arbiters en officials strenge gezondheidsvoorschriften. Zij moeten twee keer een coronatest ondergaan (met wattenstaaf in neus en keel). Dit moest op de dag van aankomst en wordt halverwege het dubbelrondige toernooi herhaald. Daarnaast zijn er dagelijks twee medische checks van de spelers. Publiek wordt strikt gescheiden van de speelzaal gehouden en met infrarood digitale thermometers op koorts gecontroleerd. Bezoekers kunnen verplicht worden tot het dragen van mondkapjes.
Onder deze bizarre omstandigheden worden veertien ronden afgewerkt. De kansen van Giri zijn dus nog niet verkeken. De Amerikaan Fabiano Caruana geldt als favoriet.
Mediahuis, Regionale Dagbladen, 18 maart 2020
Knetterende ruzie tussen Hans Böhm en Anish Giri
Het kandidatentoernooi was een blamage voor het schaken en Anish Giri mist de flair om wereldkampioen te worden, zei ‘mr. Chess’ Hans Böhm vrijdag in een interview met de Volkskrant. Nederland is toe aan een nieuwe schaakambassadeur, reageerde Giri ongemeen fel op Twitter. Wie heeft gelijk?
De knetterende ruzie is opmerkelijk. Kennen we Giri en Böhm niet van hun gezamenlijke promotiecampagnes om de aandacht te vestigen op het jaarlijkse Tata-toernooi in Wijk aan Zee? Tegen elkaar schaakspelend in een trein of op een boot die door de Utrechtse grachten vaart.
Giri moet de uitspraken van Böhm als een dolksteek in de rug hebben ervaren, op een moment dat hij net terug was in Nederland. Donderdag werd het kandidatentoernooi in Jekaterinenburg in Rusland alsnog stopgezet in verband met de coronapandemie. Als dieven in de nacht moesten de buitenlandse spelers meteen vertrekken aangezien het Russische luchtruim een dag later werd gesloten.
Gebeld door een journalist noemde Böhm het eerdere besluit om het toernooi te laten doorgaan ‘een blamage’. Een juiste constatering van een kritische schaakcommentator die hij naast zijn rol als schaakpromotor ook is. Is Giri met zijn besluit tot deelname dus ook onderdeel is van die blamage? Die vraag met de kennis van nu met ‘ja’ beantwoorden is te makkelijk. Toen de beste Nederlandse schaker naar Jekaterinenburg afreisde, leek met alle voorzorgsmaatregelen de gezondheid van de acht deelnemers in een quarantaine-achtige setting te zijn gewaarborgd. Begrijpelijk dat spelers hun zwaarbevochten rechten niet zomaar prijsgeven. De kans om uitdager van de wereldkampioen te kunnen worden komt niet zo vaak voorbij.
Maar met het onder deze bizarre omstandigheden houden van een schaaktoernooi trokken de wereldschaakbond Fide en de Russische sportautoriteiten een lange neus naar de rest van de wereld, waar door de coronacrisis op dat moment vrijwel alle internationale sportevenementen al waren afgelast. Met dit standpunt van Böhm is dus niet zo veel mis. Maar met zijn uitspraken over Giri zelf maakt de Hilversummer een uitglijder. Volgens Böhm neigt Giri in zijn spel te veel naar zekerheden, waardoor hij kansen onbenut laat. Als bewijs hiervoor voert hij (ook) Giri’s privéleven aan: al op jonge leeftijd stichtte hij een gezin. Het zal met name deze ongepaste en onzinnige passage zijn die Giri in woede heeft doen ontsteken.
Vandaar de voor zijn doen directe en agressieve reactie waarin hij ‘mr. Chess’ met gelijke munt terugbetaalt. Grappig genoeg roept Böhm Giri juist op tot meer agressiviteit, maar dan in zijn spel.
Ach, dit relletje zijn we over enkele maanden weer vergeten. Hoe het nu verder moet met de tweede helft van het kandidatentoernooi is een andere vraag. Teimoer Radjabov, die om uitstel van het toernooi vroeg en zich terugtrok toen dit werd geweigerd, eist nu zijn plek terug. Van de trots bij de organisatoren over het enige grote sportevenement dat gewoon zou doorgaan, is nog maar weinig over.
Mediahuis, Regionale Dagbladen, 30 maart 2020
Böhm trekt boetekleed aan
Schaakmeester Hans Böhm betreurt zijn uitspraak over grootmeester Anish Giri. Dat schrijft hij aan deze krant na onze berichtgeving over de schaakrel eerder deze week.
Böhm deed zijn uitspraak vorige week in de Volkskrant, waarop Giri vervolgens ongekend fel reageerde via Twitter en suggereerde dat Böhm niet langer de status verdient van schaakambassadeur. Een – niet officiële – functie die Böhm al tientallen jaren bekleedt in de Nederlandse schaakwereld.
Böhm, vaak ‘mr. Chess’ genoemd, neemt nu afstand van de gewraakte passage waarin hij een verband legt tussen Giri’s privéleven – reeds jong in de twintig een gezin gesticht – en zijn vermeende niet optimale spel – te veel op zekerheden gericht.
De Hilversummer zegt die koppeling te betreuren. Ergernis over het aanvankelijke doorgaan van het kandidatentoernooi, terwijl de wereld in brand staat wegens het coronavirus, heeft hem parten gespeeld, denkt Böhm die nu ‘sorry Anish’ zegt. ,,De doorgang van het kandidatentoernooi en de grappen die daar nog bovenop kwamen – in zijn typerende laconieke humor zei Giri te verwachten dat ‘schaken nu net zo populair zou worden als toiletpapier’ – hebben een gemeen ‘virus’ in mijn brein tot leven gewekt.” Tot Giri via deze krant: ,,Ik had jouw privéleven niet moeten koppelen aan een evenement in coronatijd. Inmiddels heb ik het virus weer onder controle.”
Schaakpromotor Böhm zegt het boetekleed aan te trekken omdat de rel uit de hand dreigt te lopen en hoopt hiermee te voorkomen dat dit Giri (25) kan afleiden in zijn streven uitdager te worden van wereldkampioen Magnus Carlsen.
Het is nog niet bekend wanneer het vorige week afgebroken kandidatentoernooi, waarvan de eerste helft was afgewerkt, een vervolg krijgt.
Mediahuis, Regionale Dagbladen, 2 april 2020
INTERESSANTE LINKS
SCHAKEN
hsghilversum.nl
KRANTEN
gooieneemlander.nl