Marco Kroon
Hoe genant de zaak ook is, de veroordeling van Marco Kroon lijkt onvermijdelijk op basis van de verklaringen van agenten en de beschikbare camerabeelden die deze verklaringen volgens de rechtbank ondersteunen.
Pikant is dat Kroon drager is van de Militaire Willems-Orde, de hoogste militaire onderscheiding van Nederland. Hij is veroordeeld voor twee vergrijpen: mishandeling (kopstoot) van een agent en schennis van de eerbaarheid (zwaaien met het ontblote geslachtsdeel richting een agente). De rechtbank acht beide feiten bewezen en heeft Kroon tot een taakstraf van honderd uur veroordeeld. Hij moet de agenten tevens een schadevergoeding betalen van in totaal 373 euro.
Honderd uur dienstverlening voor deze vergrijpen is zeker niet de maximale straf die de rechter kan opleggen. Er is rekening gehouden met de enorme media-aandacht.
De uitspraak dreigt voor Kroon echter ernstiger consequenties te hebben. De geschorste majoor gaat in hoger beroep. Hij moet wel, want de veroordeling kan betekenen dat hij zijn baan bij Defensie kwijtraakt, volgens een standaardprocedure die na veroordeling van een legerofficier automatisch in werking treedt. Zijn reactie dat hij ‘perplex staat’ van de uitspraak en hem ‘groot onrecht’ is aangedaan overtuigt evenwel niet. Zijn dronken gedrag tijdens carnaval laat de rechter geen andere keus.
De veroordeling heeft waarschijnlijk geen gevolgen voor het mogen blijven dragen van de Willems-Orde. Terecht, die scheiding is gewenst: een passende straf voor wangedrag mag eerder betoonde heldenmoed niet uitwissen.
Mediahuis Regionale Dagbladen, Commentaar, 10 december 2019
Staatsgeheimen
De overheid hoort zeer terughoudend te zijn met dringende oproepen aan de media om af te zien van publicaties omdat het om staatsgeheimen zou gaan.
Toch heeft het ministerie van Defensie eind vorige week met succes een onthullende reportage van ‘Nieuwsuur’ over militair Marco Kroon teruggefloten. De redactie besloot het programma niet zoals gepland uit te zenden vanwege de mensenlevens die op het spel zouden komen te staan. Dat lijkt een verstandig besluit. Zwijgen is in dit geval goud, dat had ook Marco Kroon moeten beseffen. Kroon doorbrak de mores binnen de commando’s dat je moet zwijgen, vooraf, tijdens en achteraf. Het besluit van Kroon om uitspraken te doen over het doden van een Afghaan tijdens een incident in 2007 was onprofessioneel. Er hoort niets naar buiten te worden gebracht over de werkwijze tijdens een staatsgeheime missie, ook tien jaar later niet.
Zijn loslippigheid is begrijpelijk verkeerd gevallen bij collega-commando’s en bij Defensie zelf die hem erover heeft aangesproken.
In de ontstane situatie is het onvermijdelijk dat media gaan spitten, om het verhaal te kunnen controleren. De ene loslippigheid lokt de andere uit en zo komt steeds meer op straat te liggen wat uit oogpunt van veiligheid geheim moet blijven. Onverkwikkelijk.
HMC, Zwart-wit, 27 februari 2018
INTERESSANTE LINKS
SCHAKEN
hsghilversum.nl
KRANTEN
gooieneemlander.nl