Strijd tegen terreur IS gaat nieuwe fase in
Turkije bekent kleur in de strijd tegen IS en kiest het wiel van de VS die de Turkse luchtmachtbasis Incirlik nu mag gebruiken om doelen in Syrië aan te vallen. Ook Nederland lijkt met zijn F-16’s doelen in Syrië te willen bombarde- ren.Het lijkt erop dat de strijd tegen IS een nieuwe fase ingaat nu de Turkse luchtmacht voor het eerst doelen van IS bestookt in Syrië. Ankara gaf bovendien eerder deze week de VS toestemming om Turkije te gebruiken als uitvalsbasis voor Amerikaanse luchtmachtacties tegen IS in Syrië.
Tom Middendorp, de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten, wil ook meedoen in Syrië. Nederlandse F-16’s mogen nu alleen doelen in Irak bombarderen, in het kader van de internationale coalitie tegen IS. De Turkse ommezwaai – eerder leek het land liever te willen wegkijken van het conflict – is het gevolg van de bloedige bomaanslag met 32 doden maandag in de Turkse grensstad Suruç, waarvoor IS verantwoordelijk wordt gehouden. Turkije moet nu wel met een reactie komen en lijkt te worden meegezogen in het conflict met IS.
Dit kan de Koerden, de belangrijkste militaire tegenstander van IS, in de kaart te spelen, iets wat Turkije eigenlijk ten koste van alles wil voorkomen. Turkse betrokkenheid in het conflict is waarschijnlijk ook wat IS wil. De organisatie beschikt in Turkije over terreurcellen die als reactie meer aanslagen zouden kunnen gaan plegen. Het voordeel van een mogelijke destabilisatie van Turkije weegt voor IS kennelijk zwaarder dan het nadeel van een breder internationaal front dat de strijd tegen IS in Syrië aangaat.
De drempel van een volkenrechtelijke grondslag voor uitbreiding naar Syrië lijkt nu verlaagd, althans als de aanslag in Suruç is te beschouwen als een aanslag op een NAVO-land. Volgens artikel 5 van het NAVO-verdrag geldt een aanval op een lidstaat als een aanval op allen. Volgens dit artikel heeft een NAVO-lid recht op zelfverdediging waarbij alle bondgenoten mogen helpen.
Ankara heeft de aanslag in Suruç echter nog niet als zodanig aangemerkt, maar dit aspect zou wel een rol kunnen gaan spelen in de Nederlandse discussie over uitbreiding van de inzet van F-16’s naar Syrië. Hierover is de Kamer op dit moment nog verdeeld. In elk geval lijkt de kans op uitbreiding van de missie door de ontwikkelingen van de afgelopen week groter geworden.
HMC, Opinie, 25 juli 2015
INTERESSANTE LINKS
SCHAKEN
hsghilversum.nl
KRANTEN
gooieneemlander.nl