Ingrediënten voor een catastrofaal scenario
Rusland treft bij luchtaan- vallen in Syrië niet alleen IS maar ook bondgenoten van de internationale coalitie onder aanvoering van de VS die niet alleen tegen IS maar ook tegen het regime van de Syri- sche president Assad vechten. Linke soep. Is WO III deze week begonnen?
Understatement van de week: de situatie in het Midden-Oosten is er niet overzichtelijker op geworden. De Russische president Poetin profileert zich gretig als de nieuwe wereldleider. De luchtaanvallen, ‘op uitnodiging van het bewind in Damascus’, wekken de vrees dat de grootmachten Rusland en Amerika met elkaar slaags kunnen raken. En voeden wilde fantasieën dat de Derde Wereldoorlog misschien deze week al wel is begonnen.
Internationale columnisten willen ons het laatste nu al laten geloven. Gelukkig biedt dat meestal de garantie dat het zo’n vaart niet zal lopen. Toch zijn er voldoende ingrediënten voor een catastrofaal scenario aanwezig, nu ook Iraanse grondtroepen zich in de strijd in Syrië gaan mengen om de Syrische president Assad te steunen.
Teheran en Moskou zetten hiermee Obama in zijn hemd, die volgens critici de situatie in Syrië heeft verwaarloosd. De Amerikaanse president kan zijn voornemen nu wel vergeten om aan te sturen op het uitschakelen van Assad, een ‘regime change’ naar beproefd Amerikaans recept. Deze politiek pakte de afgelopen jaren echter rampzalig uit. In Irak en Libië heeft het opruimen van Saddam en Khadaffi – voormalige bondgenoten van Rusland – vooral tot een enorme chaos geleid. De interventie in Irak in 2003 hielp toenmalig president Bush wel aan een glansrijke overwinning, maar is vooral een voedingsbodem gebleken voor de opkomst van de terreurbeweging IS. Poetin stal deze week de show bij de Verenigde Naties in New York. Of het echt verstandig is dat hij zich het Syrische avontuur heeft laten inzuigen, zal nog moeten blijken. Het Westen zal waarschijnlijk wel moeten slikken dat Assad – Poetins laatste bondgenoot in het gebied – nog wel even in het zadel blijft.
IS is de gemeenschappelijke vijand van beide grootmachten, maar de vijand van de vijand is dit geval niet automatisch een vriend. In het gunstigste scenario richt de focus zich gemeenschappelijk op het uitschakelen van IS. Meer dan ooit is het Midden-Oosten een kruitvat. Het lont hoeft niet doelbewust aangestoken te worden, escalatiegevaar ligt overal op de loer. Incidenten bijvoorbeeld tussen Saudi-Arabië, bondgenoot VS en leider van de soennitische wereld, en Iran als bondgenoot van Moskou en machtig sjiitische land. Voeg daar Israël bij dat als kat in het nauw rare sprongen kan maken.
HMC, Opinie, 3 oktober 2015
INTERESSANTE LINKS
SCHAKEN
hsghilversum.nl
KRANTEN
gooieneemlander.nl