Klimaat zal Trump overleven
Het is natuurlijk naïef om Trumps opvattingen over klimaatverandering (‘onzin, een bedenksel van de Chinezen’) irrelevant te noemen. De Verenigde Staten zijn na China immers de grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld.
Een leidende rol van Washington is dus van groot belang. Maar dat het presidentschap van Trump bij voorbaat al het doodvonnis voor het klimaat zal betekenen, zoals in brede kring wordt gevreesd, is overdreven. Daarvoor zijn er te veel hoopvolle ontwikkelingen.
Trump heeft het klimaatprobleem in de verkiezingscampagne afgedaan als een uitvinding van de Chinezen om de concurrentiepositie van Amerikaanse bedrijven te ondermijnen. Hij kondigde aan dat Amerika onder zijn leiding het klimaatakkoord van Parijs zal opzeggen. Dat zou inderdaad een zorgelijke ontwikkeling zijn, maar het is niet zeker of hij het ook zal doen. In interviews heeft hij inmiddels enigszins afstand van dat standpunt genomen, nu de verkiezingsbuit binnen is.
Ook Trumps voordracht van topman Rex Tillerson van het olie- en gasbedrijf ExxonMobil tot minister van buitenlandse zaken werd in eerste instantie gezien als een signaal dat het de verkeerde kant opgaat in het klimaatdebat. Tillerson heeft ExxonMobil 41 jaar geleid, ook in de tijd waarin het bedrijf bewust verkeerde informatie over klimaatverandering verspreidde. Daarnaast financierde de onderneming zeker tien jaar lang studies die tot doel hadden om het wetenschappelijke klimaatonderzoek te dwarsbomen. Oliemaatschappijen wisten sinds 1981dat CO2-uitstoot de aarde opwarmt.
Tillerson heeft inmiddels afstand genomen van de klimaatopvattingen van Trump. En ExxonMobil heeft zich onder leiding van Tillerson achter het klimaatakoord van Parijs geschaard.
Hoop
Al met al lijkt het gevaar dat de VS onder leiding van president Trump uit het klimaatakkoord zal stappen, niet zo groot als gevreesd. Ondertussen zijn er internationaal succesvolle bewegingen actief geworden die hoop op een overgang naar duurzaamheid rechtvaardigen.
Het begon al enkele jaren geleden met de aankondiging van de Rothschild Foundation, een investeringsfonds van de steenrijke Amerikaanse Rockefeller-familie, om te kiezen voor groene energie. De Rockefellers, schatrijk geworden door de olie, keerden de oliesector de rug toe.
Hun voorbeeld werd gevolgd door de internationale divestment-beweging 350.org. De oproep tot fossielvrij investeren kreeg brede aanhang en heeft inmiddels geleid tot een bedrag van 5 biljoen dollar aan desinvesteringen in de fossiele industrie. De beweging loopt zich in de VS nu warm voor massale studentenprotesten tegen klimaatontkenners op 23 januari, enkele dagen na de inauguratie van Trump.
Follow This
In Nederland heeft Follow This de wind mee, letterlijk en figuurlijk. Dit platform beoogt de wereld sneller duurzaam maken door Shell duurzaam te maken. Dat doel is te bereiken door aandeelhouder van het energieconcern te worden en zo het bedrijf van binnenuit tot vergroening te dwingen om op deze manier de energietransitie te versnellen.
Oprichter Mark van Baal toonde zich onlangs optimistisch. “Shell gaat zijn ervaring met grootschalige projecten op zee nu inzetten om grote offshore windparken te bouwen. Shell kan ervoor zorgen dat offshore windenergie snel goedkoper wordt dan fossiele energie.”
Sinds een maand geven veel mensen gevolg aan de oproep via Fossielvrij NL om hun pensioen Parisproof te maken. Ze roepen hun pensioenfonds op om zich aan te sluiten bij de beweging door hun beleggingen terug te trekken uit olie, kolen en gasbedrijven teneinde zo ‘fossielvrij’ te worden.
Verkiezingscampagne
Het klimaat speelt in de Nederlandse verkiezingscampagne die aardig op stoom begint te raken, waarschijnlijk een bescheiden rol. Veiligheid mag dan een belangrijk thema zijn en het klimaat vormt misschien wel de grootste bedreiging van dit moment, maar voor veel mensen is het nog te abstract.
Het hoeft ook niet per se van de politiek te komen. Met een paar muisklikken kan iedereen zich aansluiten bij de moderne mondiale bewegingen, je hoeft er de straat niet eens meer voor op.
Zo bezien doet het er misschien niet zo veel toe wat Trump denkt, hoeveel macht hij ook heeft. Fossiele energiewinning loopt op z’n laatste benen, de risico’s zijn te groot.
HMC, opinie, 17 januari 2017
INTERESSANTE LINKS
SCHAKEN
hsghilversum.nl
KRANTEN
gooieneemlander.nl