Van boer tot bord
Opvallend dat het in de media nauwelijks aandacht heeft getrokken, maar vorige week heeft EU-onderzoek uitgewezen dat het omstreden landbouwgif glyfosaat voor de mens ‘veilig’ is en niet kan worden aangemerkt als kankerverwekkend of dat het anderszins ernstige gezondheidsschade veroorzaakt.
Het onderzoek was nodig aangezien de markttoelating van het meest gebruikte pesticide ter wereld eind dit jaar verlengd moet worden in de EU. Het voorwerk is verricht door wetenschappers van vier lidstaten: Nederland, Frankrijk, Zweden en Hongarije, die de afgelopen jaren alle eerdere rapporten (meer dan 1.500 studies en 7.000 wetenschappelijke artikelen) nog eens tegen het licht hebben gehouden. Ze hebben hun bevindingen neergepend in een rapport van 11.000 pagina’s dat nu de inspraak kan ingaan. Succes!
De in Brussel gevestigde milieuorganisatie HEAL (Health and Environment Alliance) heeft de eerste stap in het EU-vernieuwingsproces inmiddels ‘onheilspellend’ genoemd en kondigt aan volgende week resultaten van nieuw omvangrijk onderzoek bekend te zullen maken.
Glyfosaat, toegepast sinds 1974 en bekend onder de merknaam Roundup, bevindt zich in het schemergebied van ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ (WHO, 2015) tot ‘waarschijnlijk niet kankerverwekkend’ (andere onderzoeken). Daarnaast zijn er milieuzorgen (bijen, vlinders, biodiversiteit, bodemleven).
De aanstaande EU-besluitvorming zal zich afspelen tegen de achtergrond van aangekondigd beleid om het gebruik van schadelijke pesticiden in de EU-landbouw tot 2030 te halveren.
‘Van boer tot bord’ (nog mooier allitereert de titel in de Engelse tekst: ‘From farm to fork’) is op papier een prachtige strategie van de Europese Commissie met ‘onze’ Frans Timmermans in de hoofdrol: zorgen voor gezond, betaalbaar en duurzaam voedsel voor de Europeanen; milieu en biodiversiteit beschermen en eerlijke economische opbrengst in de hele voedselketen. Doen!
Alleen de praktijk zal weerbarstiger zijn. Vier lidstaten hebben de verlenging van toelating van de onkruidverdelger nu voorgekookt. Hoe dat zich zal verhouden tot de voorgenomen halvering van pesticiden zal een belangrijk punt in de discussie gaan vormen.
Mediahuis, Regionale Dagbladen, Commentaar, 23-06-2021
INTERESSANTE LINKS
SCHAKEN
hsghilversum.nl
KRANTEN
gooieneemlander.nl