Vaccinatiegraad is te laag
Te midden van alle tumult over de groeiende weerstand tegen vaccinatie lanceert het RIVM een nieuwe campagne tegen de meningokokken-ziekte.
-
Waarin schuilt het gevaar?
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is deze nieuwe campagne, gericht op jongeren onder veertien jaar, nodig door de toename van type W van deze ziekte dat de laatste jaren flink in opmars is. De besmetting gaat over van mens tot mens. Ieder persoon kan in principe een ander persoon besmetten. In het jaar dat jongeren veertien worden, krijgen ze nu dus een oproep voor een prik tegen deze gevaarlijke bacterie.
-
Waarom keren mensen zich tegen vaccinatie?
Van oudsher zijn er tegenstanders op religieuze gronden, in Nederland vooral te vinden in de bijbelgordel, van Zeeland tot Overijssel. Andere vaccinatieweigeraars bevinden zich in antroposofische kringen waar de opvatting overheerst dat gezonde voeding voldoende bescherming geeft tegen kinderziektes. Sterk in opmars zijn de laatste jaren de anti-vaxxers, die op pseudowetenschappelijke gronden vaccinaties in verband brengen met bijvoorbeeld autisme en andere bijwerkingen. Deze groep is bijzonder actief op internet en weet het vertrouwen in de officiële vaccinatieprogramma’s te ondermijnen.
-
Hoe erg is deze ontwikkeling?
De Nederlandse vaccinatiegraad – hoewel internationaal nog erg hoog – is de laatste jaren gedaald tot iets meer dan 90 procent (voor alle twaalf infectieziektes). Dus ruim onder de 95 procent. Dit percentage geldt als veilig (de zogeheten kudde-immuniteit) tegen uitbraken van een epidemie. Er is reden tot zorg: volgens recente cijfers zijn in Europa meer dan 41.000 kinderen en volwassenen in de eerste helft van 2018 getroffen door mazelen, een explosieve toename.
-
Waarom is er geen vaccinatieverplichting?
De vrijheid van godsdienst en het recht op privacy zijn hierbij de belangrijkste bezwaren. Toch sluit bijvoorbeeld de VVD een verplichting niet meer uit, vanwege het gevaar voor de volksgezondheid als gevolg van de dalende vaccinatiegraad. D66 heeft in de zomer een wetsvoorstel aangekondigd dat ervoor moet zorgen dat kinderopvangorganisaties niet-gevaccineerde kinderen moeten kunnen weigeren, ter bescherming van nog niet ingeënte baby’s. Het voorstel kan waarschijnlijk rekenen op steun van een Kamermeerderheid. Juridisch is het wel ingewikkeld omdat de huidige wet ouders geen meldplicht oplegt over de vaccinatiestatus van hun kind. Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid komt in het najaar met een plan van aanpak voor de dalende vaccinatiegraad. Er zijn overigens veel Europese landen met een (gedeeltelijke) vaccinatieplicht, zoals België (polio), Frankrijk en Italië.
-
Wat valt op aan de nieuwe RIVM-campagne?
De website Deelditnietmetjevrienden.nl wordt onderdeel van de campagne. Hierop staat uitleg over de ziekte en worden jongeren aan het woord gelaten die eerder besmet zijn geweest. Dit lijkt een antwoord op de website van vaccinatiesceptici, die zich zelf ook wel de kritische prikkers noemen.
HMC, Binnenland, 11 september 2018
INTERESSANTE LINKS
SCHAKEN
hsghilversum.nl
KRANTEN
gooieneemlander.nl