ING nog niet uit de brand
Een week geleden dacht de top van ING nog niet dat er door de witwas-affaire op het hoogste niveau koppen zouden moeten rollen. Onder maatschappelijke druk is gisteren alsnog de financiële topman Koos Timmermans als zondebok aangewezen.
-
Keert de rust nu terug bij ING?
Koos Timmermans was in de witwasperiode 2010-2016, waarover ING vorige week een schikking van 775 miljoen euro trof met het OM, eindverantwoordelijk voor ING Nederland. Zo bezien lijkt het een logische keuze om hem te slachtofferen. Minister Hoekstra (Financiën) verklaarde de maatregel ‘passend’ te vinden en ook vanuit de Tweede Kamer werd instemmend gereageerd.
-
Kan topman Ralph Hamers buiten schot blijven?
Volgens president-commissaris Hans Wijers staat zijn positie niet ter discussie. “De heer Hamers had en heeft de volledige steun van de raad van commissarissen.” Hamers is sinds oktober 2013 bestuursvoorzitter en CEO van ING. Zijn benoeming viel dus zo’n beetje middenin de witwasperiode. De roep om zijn aftreden zal daarom nog wel aanhouden. Financieel activist Pieter Lakeman vraagt het Gerechtshof in Amsterdam om hem strafrechtelijk te vervolgen. En er dreigt een tuchtrechtzaak, onder meer via de website www.leeuwonwaardig.nl. De initiatiefnemers roepen het publiek op de tuchtklacht mede in te dienen.
-
Hoe groot is de schade voor ING?
Het grootste gevaar is misschien wel dat deze kwestie de bank nog lang zal blijven achtervolgen. De bank kan de schikking makkelijk betalen, maar de reputatieschade is enorm. Dit kan nog verergeren door de topman uit de wind te houden. Hamers heeft al een beroerd profiel van graaier door de bonusaffaire van eerder dit jaar.
-
Is schikking, dus zonder vervolging, klassenjustitie?
Ook die pijnlijke vraag zal gesteld blijven worden, gezien de bankierseed die ING-bazen hebben afgelegd. Volgens het OM heeft ING het eigenbelang boven het belang vannaleving van de wet gesteld.
Dat doet iemand die een Mars steelt in de supermarkt in feite ook. Als een winkeldief wordt gepakt, kan hij rekenen op een standaardboete van 181 euro. In deze zaak was van persoonlijke verrijking geen sprake, wel van het faciliteren van criminele praktijken en het niet naleven van wettelijke verplichtingen, waarvoor op personeel is bezuinigd.
-
Van bank veranderen?
Een logische reactie van boze klanten. Maar velen vinden het te veel gedoe. Het is nog steeds niet mogelijk – ondanks een brede Kamerwens – het rekeningnummer mee te nemen naar de nieuwe bank. En geen enkele grootbank is brandschoon.
HMC, 12 september 2018
Startpagina Journalist en Schaker
INTERESSANTE LINKS
SCHAKEN
hsghilversum.nl
KRANTEN
gooieneemlander.nl