Omstreden WK snelschaken verplaatst
Sport en politiek zijn niet altijd te scheiden en dat geldt zeker in de schaaksport. Het wk snelschaken wordt eind dit jaar niet opnieuw in het bekritiseerde Saoedi-Arabië gehouden, maar in Sint Petersburg in Rusland. Het toernooi blijft wel vernoemd naar de sponsor, de Saoedische koning Salman.
Israëlische grootmeesters kregen vorig jaar geen visum en waren uitgesloten van deelname aan deze officiële titelstrijd van de wereldschaakbond, de Fide.
De Fide garandeerde dat het volgende toernooi – het sponsorcontract geldt voor meerdere jaren – wél voor iedereen toegankelijk zou zijn. De editie 2018 was lange tijd onzeker, maar staat sinds eind vorige week op de kalender, na het akkoord het evenement naar Rusland te verplaatsen. Wereldkampioen en titelverdediger Magnus Carlsen heeft zijn deelname toegezegd na eerder gedreigd te hebben niet te komen bij een nieuwe uitsluiting van spelers. Voor de verplaatsing zijn geen redenen gegeven, behalve een obligate verwijzing naar de ‘sterke band tussen Moskou en Riyad’.
HMC, Buitenland, 10 december 2018
Israël actief op het WK van koning Salman
Het officiële wereldkampioenschap rapid- en snelschaak dat de naam draagt van de Saoedische koning Salman is gisteren van start gegaan in de Russische stad Sint Petersburg. Onder de deelnemers tien grootmeesters uit Israël, een land waar Saoedi-Arabië officieel geen diplomatieke banden mee onderhoudt.
De bizarre constructie Sint Petersburg – koning Salman is het resultaat van ontwikkelingen op het geopolitieke schaakbord. Vorig jaar, toen het toernooi in de Saoedische hoofdstad Riyad werd gehouden, kregen deelnemers uit Israël geen visum. Hun uitsluiting leidde tot een internationale rel.
Saoedi-Arabië bereidt zich al geruime tijd met een p.r.-offensief voor op de periode na de energietransitie, als de stroom oliedollars droogvalt en het land andere bronnen van inkomsten nodig heeft. Het harde conservatieve regime laat binnenslands de teugels wat vieren en voert hervormingen door. Vrouwen mogen sinds kort autorijden, maar met de mensenrechten is het nog steeds somber gestemd. Het land is medeverantwoordelijk voor de humanitaire ramp in Jemen waar een bloedige proxy-oorlog met Iran wordt uitgevochten.
Bij het streven naar een moderner profiel past ook de sponsoring van een groot sportevenement. Vorig jaar mochten vrouwelijke deelnemers aan het schaaktoernooi ongesluierd achter het bord hun partijen spelen, een primeur in het land.
De affaire-Kashogghi, de brute moord op de Saoedische journalist in de Saoedische ambassade in Istanboel, maakte echter in een klap alle vruchten van het p.r.-offensief zo rot als een mispel. Het dompelde het koninkrijk internationaal in een isolement. Al houdt de Amerikaanse president Trump de Saoedische kroonprins Mohammed Salman, die wordt gezien als de feitelijke machthebber van het land en de waarschijnlijke opdrachtgever tot de moord, nog wel de hand boven het hoofd. Deze ontwikkelingen vormden een buitenkansje voor Moskou om de banden met Riyad aan te halen. Moskou, dat wat ’genuanceerder’ denkt over het elimineren van tegenstanders van het eigen regime, heeft immers de reputatie met hetzelfde bijltje te hebben gehakt. Na de affaire-Kashogghi was het ondenkbaar dat het WK opnieuw in het koninkrijk zou worden gehouden. Riyad, Moskou en de wereldschaakbond werden het eens over verplaatsing, met behoud van de naam van koning Salman. Nu zonder uitsluiting van spelers en met spelers die het toernooi vorig jaar boycotten.
HMC, Buitenland, 27 december 2018
Twee keer goud Carlsen
Iraans wonderkind Firouzja stunt met zilver op WK-rapid
Moskou Magnus Carlsen komt over ruim een week als houder van drie wereldtitels naar Wijk aan Zee voor de 82e editie van het Tata Chess toernooi.
De Noor veroverde op de valreep van het oude jaar twee officiële Fide-snelschaaktitels in Moskou. Hij won zowel het rapidschaak (15 minuten) als blitz (3 minuten). De wereldtitel in het klassieke schaak bezit hij al sinds 2013.
De WK-strijd in het snelschaken draagt voor het derde jaar de naam van koning Salman van Saudi-Arabië. De laatste twee edities zijn niet in het land zelf gespeeld, maar in Rusland vanwege het schandaal in 2017 over weigering van visa aan Israëlische deelnemers.
Het 16-jarige Iraanse wonderkind Alireza Firouzja speelde onder de vlag van de Wereldschaakbond mee. Iran verbiedt zijn sporters om uit te komen tegen Israëlische deelnemers. Op deze manier werd dit probleem administratief ondervangen.
Firouzja, een snel rijzende ster, speelt over anderhalve week ook mee in Wijk aan Zee. Hij stuntte in het rapidkampioenschap door beslag te leggen op de zilveren medaille, achter Carlsen.
De ogen zullen dus op hem gericht zijn, als hij straks in Wijk aan Zee in de elitegroep voor de leeuwen wordt geworpen. In Moskou heeft hij bewezen dat niveau al aan te kunnen, althans in snelschaakpartijen. In het blitztoernooi eindigde hij gisteren met vijftien spelers, onder wie Anish Giri, op de gedeelde zesde plek.
Mediahuis, Sport, Regionale Dagbladen, 31 december 2019
Meer lezen?
Startpagina Journalist en Schaker
Geld belangrijker dan principes
INTERESSANTE LINKS
SCHAKEN
hsghilversum.nl
KRANTEN
gooieneemlander.nl