Vrije handel
Het kabinet moet kiezen uit twee kwaden en moet zich door of de hond (Trump) of de kat (China) laten bijten. En afwegen wat relatief nog de minste schade oplevert.
Ongekend onbeschoft, deze powerplay van de supermachten die hiervoor hun ambassadeurs schaamteloos als frontsoldaten inzetten. Opeens is het slagveld van de handelsoorlog tussen de VS en China verplaatst naar het Noord-Brabantse Veldhoven. Hier wacht het technologiebedrijf ASML op een vergunning voor een lucratieve order uit China. Amerika zet Nederland hevig onder druk om deze vergunning niet te verlenen omdat de technologie ‘te gevoelig’ zou zijn. China laat fijntjes weten dat een weigering van Den Haag niet zonder economische gevolgen zal blijven.
Een kans dat Rutte nog een geitenpaadje vindt naar een polderoplossing waarmee beide grootmachten te vriend zijn te houden, lijkt er niet te zijn. Wellicht is nog iets te proberen in de marge van het Wereld Economisch Forum in Davos. Wereldleiders en de top van het internationale bedrijfsleven zijn hier vanaf deze week bijeen voor de jaarlijkse schijnheilige lofzang op de vrije wereldhandel. China en de VS hebben vorige week een vredesbestand gesloten over de importheffingen, waarmee de handelsoorlog echter niet voorbij is.
Nederland alleen is een simpele prooi. Europa als economische en politieke eenheid zou wel tegenwicht kunnen bieden. Van de noodzaak van een sterke Unie is echter lang niet iedereen meer overtuigd.
China en de VS zullen in hun strijd om de economische wereldhegemonie niet nalaten om deze zwakte uit te buiten.
Mediahuis Regionaal, Commentaar, 21 januari 2020
INTERESSANTE LINKS
SCHAKEN
hsghilversum.nl
KRANTEN
gooieneemlander.nl