Turkije
Kan een conflict over de hechtenis van een Amerikaanse predikant in Turkije de wereldeconomie doen wankelen? Je zou het haast denken door de recente onrust op de financiële markten over de val van de Turkse lira. Maar er is natuurlijk meer aan de hand, het incident is de bekende druppel. De Turkse munt bevindt zich al veel langer in een glijvlucht naar beneden. Niet doordat de hele wereld tegen Turkije samenspant, zoals president Erdogan wil doen geloven, maar door de schuldgedreven economie die voor een deel op drijfzand is gebaseerd.
De megalomane bouwdrift is gefinancierd met goedkoop geleend geld. Niet zozeer door de Turkse overheid, de staatsschuld is eigenlijk met dertig procent van het bruto binnenlands product voorbeeldig laag, in vergelijking met Nederland (55 procent) en vooral de tikkende tijdbom van Verenigde Staten (108 procent). Het zijn vooral bedrijven en particulieren die op de pof leven en die kunnen door de zwakke munt hard geraakt worden, evenals de banken die het goedkope geld hebben verstrekt.
Erdogan heerst, een ruime meerderheid van de bevolking volgt hem in zijn beeld van een fictieve vijand. Hij hoeft een ontwrichtende bankrun, in elk ander land in deze situatie een waarschijnlijk scenario, nog niet te vrezen. Maar dat is meer geluk dan wijsheid.
HMC, Commentaar, 14 augustus 2018
INTERESSANTE LINKS
SCHAKEN
hsghilversum.nl
KRANTEN
gooieneemlander.nl