Wie? Wei!
China rukt op, met Li, Yu, Ni, Wei, Ding en Wang & Wang
Opvallend: niet één Rus speelt dit jaar mee in de Mastersgroep van Tata Chess. Is Rusland dan niet meer het dominante schaakland? Nog wel, maar China neemt die rol misschien over.
De afwezigheid van Russen in Wijk aan Zee staat hier los van, houdt eerder verband met de beschikbaarheid van iemand als Vladimir Kramnik en met het uitnodigingsbeleid.
De opmars van het Chinese schaak is opvallend. Jammer dat we zo weinig van de spelers weten. Namen zijn moeilijk te onthouden. Vaak is al niet duidelijk wat de voornaam en wat de familienaam is. De mens achter de schaker komt zo maar moeilijk tot leven. Daarnaast is in de Chinese cultuur persoonlijke profilering minder sterk ontwikkeld dan wat wij gewend zijn.
In de top vijftig van de wereld komen we namen tegen waar niet gemakkelijk gezichten bij zijn te bedenken. Tweeletternamen als Li (nr. 24), Yu (nr. 29) en Ni (nr. 43). In de B-groep in Wijk aan Zee maakt Wei indruk. Wie? Wei! Nog nooit van gehoord, komt ook zomaar bovendrijven, lijkt het wel. Maar wat kunnen ze allemaal goed schaken. De sterkste Chinees van dit moment Liren Ding (nr. 16, ezelsbruggetje: ‘leren ding’) leed gisteren zijn eerste nederlaag, tegen Anish Giri. Hoog staan ook Wang (voornaam Yue, nr. 27) en Wang (Hao, nr. 33). Lastig, nog maar een ezelsbruggetje dan: twee wangen, een linker en een rechter.
HMC, sport, 21 januari 2015
INTERESSANTE LINKS
SCHAKEN
hsghilversum.nl
KRANTEN
gooieneemlander.nl